Volgende week zouden meer stakingen in het openbaar vervoer aangekondigd kunnen worden


De vakbonden FNV en CNV nemen halverwege volgende week een besluit over het al dan niet aankondigen van meer stakingen in het regionaal openbaar vervoer. Maandag en dinsdag overleggen de bonden eerst met hun leden.

Tijdens de vergaderingen zullen ze de stakingen evalueren die deze week hebben plaatsgevonden en hoe deze in de nabije toekomst kunnen worden uitgebreid. Tot die tijd hebben werkgevers tijd om met een beter cao-voorstel te komen, aldus de bonden.

De onderhandelingen zijn eerder deze week mislukt. De vakbond van werkgevers in het openbaar vervoer, VWOV, zei dat de vakbonden de gesprekken afbraken, hoewel er een “bovengemiddeld loon” van 8 procent op tafel lag.

De werkgevers zeggen dat het aan de vakbonden is om “met enig realiteitszin” terug te keren naar de onderhandelingstafel om uit de “impasse” te komen.

FNV besloot deze week te staken, terwijl CNV eerst haar achterban wilde raadplegen. Door de staking van de FNV reed donderdag en vrijdag zo’n 40 procent van het streekvervoer niet.

Lees ook:  Winterzonnewende: kortste dag van het jaar gekenmerkt door wolken, regen en mist

Door de stakingen, in combinatie met het slechte weer, hadden automobilisten donderdag te maken met de ergste ochtendspits sinds 2019.

Plaats een reactie