Vluchtelingenkinderen “leven in de hel” smeken Nederlandse koning en koningin om gesprek


Vluchtelingenkinderen in de Griekse hoofdstad Athene smeekten koning Willem-Alexander en koningin Máxima om met hen te praten over hun benarde situatie. “We leven in een hel”, vertelde de 17-jarige Ivan uit Irak dinsdagmiddag aan nieuwsdraad ANP.

Het koninklijk paar bezocht een concert van Connect by Music, een initiatief dat getraumatiseerde vluchtelingen helpt bij hun integratie. De kinderen uit Afghanistan, Irak, Palestina en elders speelden gitaar en zongen voor het Nederlandse koningspaar. Het concert was gezellig, maar daarna sloeg de sfeer snel om en smeekten de kinderen het koningspaar om een ​​gesprek zodat ze hun problemen konden delen.

De kinderen klampten zich vast aan de koningin, die haar man duidelijk bedroefd en enigszins wanhopig aankeek. Hij moest antwoorden dat daar helaas geen tijd voor was.

Ivan woont al vijf jaar met haar ouders en zussen in een vluchtelingenkamp. Zij, en alle kinderen om haar heen, zijn doodsbang om teruggestuurd te worden naar hun thuisland. “Het is alsof we schreeuwen en niemand hoort ons”, zei het 17-jarige meisje. De kinderen huilden en troostten elkaar, allemaal bang voor de onzekere toekomst. “We zijn vreselijk bang.”

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

Koningin Máxima ging na afloop direct naar de Nederlandse ambassadeur in Griekenland, Susanna Terstal, om het evenement te bespreken. De koningin benaderde Terstal en sprak over de noodzaak van een gesprek. De koning zei toen dat er later een ontmoeting zal plaatsvinden. Ook de Nederlandse staatssecretaris voor migratievraagstukken, Eric van der Burg, was aanwezig. Daarna benaderde hij de kinderen om met hen te praten.

Terstal zei dat ze contact zal opnemen met Ivan om haar verhaal te horen. Zij zal dan rapporteren aan koningin Máxima.

Stichting Vluchteling heeft laten weten trots te zijn op de kinderen die de aandacht hebben getrokken van het Nederlandse koningspaar. “Grote bewondering voor die kinderen, ze tonen hun wanhoop, tegen het protocol in”, zegt Tineke Ceelen tegen het ANP.

“Het is goed dat de koning en koningin nu zelf hebben ervaren hoe diep de ellende van de vluchtelingen in Griekenland is.”

Plaats een reactie