Vlaardingen overtrof op oudejaarsdag Den Haag voor slechtste luchtkwaliteit


De slechtste luchtkwaliteit van Nederland aan het begin van nieuwjaarsdag werd gemeten in Vlaardingen. De Zuid-Hollandse stad verdringt nabij Den Haag, dat begin 1 januari 2022 de slechtste luchtkwaliteit had.

“In de eerste uren van 2023 is in veel steden in Nederland kortdurende smog door fijnstof gemeten”, zegt RIVM. Dit werd veroorzaakt door vuurwerk dat was afgestoken om het nieuwe jaar te vieren. “Daardoor was de luchtkwaliteit korte tijd zeer slecht op sommige plaatsen, zo blijkt uit de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.”

Het RIVM meldt dat de hoogste concentratie fijnstof is aangetroffen in Vlaardingen, waar de meting gelijk is aan 850 microgram per kubieke meter lucht. In Den Haag ging het totaal van 855 vorig jaar naar 719 dit jaar. Het gemiddelde was 178 in het eerste uur van het nieuwe jaar.

De hoge niveaus van fijnstof kunnen de longfunctie aantasten en hoesten, kortademigheid of piepende ademhaling veroorzaken. Het kan ook astmasymptomen en symptomen van andere longziekten verergeren. In de grotere gemeenten was de situatie het ergst, zegt RIVM-onderzoeker luchtkwaliteit Joost Wesseling in een interview met het ANP. “Bijna alle grote steden hadden hoge toppen. Er zijn dus nog steeds veel mensen die te maken hebben gehad met deze slechte luchtkwaliteit.”

Lees ook:  Minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra veroordeelt met kracht nieuwe executie door Iran

De slechte luchtkwaliteit was van korte duur, aldus het RIVM. “Door de hoge windsnelheden zakten de concentraties snel naar de waarden van voor het vuurwerk.” Een vertegenwoordiger vertelde de newswire dat de luchtkwaliteit om 2.30 uur op nieuwjaarsdag ongeveer hetzelfde was als om 20.00 uur de avond ervoor.

“Als er vuurwerk wordt afgestoken of er fijnstof in de lucht komt, dan zijn deze weersomstandigheden eigenlijk de beste”, aldus Wesseling. “In ieder geval hebben minder mensen er zo last van.”

Plaats een reactie