Vlaams minister van Energie wil investeren in Nederlandse kerncentrales


Vlaanderen wil mogelijk meewerken aan de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir kan zich een co-investering voorstellen als onderdeel van “een gemeenschappelijk laaglandenenergieplan”, citeerde persbureau Belga de minister.

De ministerraad heeft vrijdag definitief ingestemd met de bouw van twee nieuwe kerncentrales, die in 2035 klaar moeten zijn. Die komen bij voorkeur in het Zeeuwse Borssele, niet ver van de grens met België. Er is een “indicatief budget” van 5 miljard euro beschikbaar gesteld.

Terwijl het Nederlandse kabinet kernenergie heeft omarmd als onderdeel van de oplossing van het klimaatprobleem, besloot de Belgische federale regering jaren geleden om alle kerncentrales te sluiten. Gezien de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne werd eerder dit jaar echter besloten om twee reactoren alsnog langer open te houden.

Demir gaf aan de Vlaamse omroep VRT toe dat ze eigenlijk niet bevoegd is om beslissingen te nemen over energieproductie. “Dat is federaal. Maar als Nederland direct aan de grens nieuwe kerncentrales gaat bouwen, sta ik niet aan de zijlijn.” De minister wil dit jaar ‘verkennende gesprekken’ starten met haar Nederlandse collega Rob Jetten.

Lees ook:  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de rol van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17 onderzoeken

Een woordvoerder van Jetten laat weten dat samenwerking met de zuiderburen “niet uitgesloten is”, maar dat het nog te vroeg is om daar meer over te zeggen. Zeker is dat de regering twee nieuwe kerncentrales wil en daarvoor wil betalen. Maar de scheiding tussen publieke en private financiering moet nog nader worden uitgewerkt.

Plaats een reactie