Vier keer zoveel jongeren opgepakt met wapens als in 2019


De politie heeft dit jaar 1.268 jongeren tot 18 jaar aangehouden voor illegaal wapenbezit, een forse stijging ten opzichte van vier jaar geleden, aldus de politie. In 2019 werden 315 minderjarigen gearresteerd voor soortgelijke misdrijven. De politie maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer jongeren worden aangehouden voor illegaal wapenbezit.

Het aantal in beslag genomen messen en andere steekwapens is de afgelopen vier jaar gestegen van 33 naar 355. In 2019 nam de politie 27 vuurwapens van jongeren in beslag, een aantal dat opliep tot 144. De politie geeft aan dat het op basis van deze cijfers moeilijk is om het daadwerkelijke aantal vuurwapens dat jongeren in bezit hebben vast te stellen.

Ook het bezit van verboden vuurwerk is in het totaalcijfer meegenomen. In 2022 had ruim 50 procent van het illegale wapenbezit onder jongeren betrekking op vuurwerk. Dat aandeel neemt af: in 2019 was dat nog 74 procent.

Lees ook:  Nederland loopt mogelijk de EU-toppositie mis omdat het de uitbreiding van Schengen blijft blokkeren

Martin Sitalsing noemde de cijfers ‘zorgwekkend’. Hij is als politieleider verantwoordelijk voor de manier waarop de afdeling omgaat met zorg- en veiligheidsvraagstukken. Sitalsing zei dat de cijfers “helaas niet verrassend zijn. Politieagenten op straat ervaren dagelijks dat jongeren het steeds normaler vinden om een ​​wapen te dragen.” Gemiddeld arresteert de politie drie tot vier minderjarigen per dag die een wapen bij zich hebben.

De politie noemde de toename van bedreigingen met geweld op sociale media en de verheerlijking van wapenbezit en geweld in drill-rapmuziek als twee van de redenen voor de toename van wapenbezit. Ook zoekt de politie zelf vaker op sociale media naar signalen van wapenbezit. “Deze verhoogde aandacht kan ook een verklaring zijn voor de stijging”, zegt Sitalsing.

“Het dragen van wapens mag nooit als normaal worden beschouwd”, zei Sitalsing. “Als je een wapen op zak hebt, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. Met alle risico’s op ernstig letsel of zelfs de dood van dien.” Zo kwam afgelopen november in Hoorn een 14-jarige jongen om het leven door een steekincident op zijn school, waarvoor een 16-jarige verdachte is aangehouden.

Lees ook:  Excuses Nederlandse slavernij niet zeker voor 19 december; Rutte zegt dat date "zinvol" zal zijn

De politie probeert te voorkomen dat jongeren wapens bezitten door meer mensen op hen te controleren, soms als een “preventieve fouillering”, zei Sitalsing. Ook organiseren politie en gemeenten wapeninleveringscampagnes, waarbij mensen hun wapens anoniem en ongestraft kunnen inleveren.

Plaats een reactie