Video: Politie neemt 350.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag op weg naar Nederlandse markt


De politie heeft in Duitsland maar liefst 350.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen dat bestemd was voor de Nederlandse markt. Er zijn tien verdachten aangehouden en de politie verwacht in de toekomst nog meer arrestaties, meldt de politie woensdag. Volgens verschillende Nederlandse media gaat het om de grootste illegale vuurwerkvonnis in de Nederlandse geschiedenis.

De inbeslagnames en arrestaties van vuurwerk vonden plaats in een langlopend onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie naar de illegale handel in zeer explosief vuurwerk. Ze startten het onderzoek in oktober 2020, toen uit informatie en gedecodeerde Encrochat-berichten bleek dat illegaal vuurwerk vanuit andere EU-landen en China via Duitsland naar Nederland kwam.

De politie heeft de afgelopen weken tien verdachten aangehouden. Drie mannen uit Nieuwegein, 27, 31 en 34 jaar oud, zijn de hoofdverdachten. Ze werden op 17 oktober gearresteerd en zitten nog steeds vast. De overige verdachten worden verdacht van het spelen van een rol in de vuurwerkhandel. Ze regelden bijvoorbeeld het transport, boden opslag aan of namen contact op met klanten.

Lees ook:  GGD'en klaar voor nieuwe injectieronde, wachtend op aangepast vaccin

De autoriteiten ontdekten tijdens een actiedag in juni de 350.000 kilo illegaal vuurwerk verspreid over zeven locaties in Duitsland. Het vuurwerk werd opgeslagen in lege bunkers, schuren, bedrijfslocaties en containers. “Deze opslagfaciliteiten voldeden nooit aan de strenge veiligheidseisen”, aldus de politie.

“Het gaat niet meer om onschuldig vuurwerk. Soms zijn het ronduit explosieven”, zegt Erik Kooijker, vuurwerkexpert bij de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie. “We zien steeds vaker dat gevaarlijk vuurwerk wordt ingezet als explosief bij ongeregeldheden, maar ook bij explosieve aanslagen of als chantage- en represaillemiddel. in conflicten in de georganiseerde misdaad.”

Hij zei dat de illegale handel in vuurwerk ook grote risico’s met zich meebrengt voor de gewone burger. “Handelaren en kopers nemen hun eigen veiligheid en die van anderen niet erg serieus. Ze nemen enorme risico’s bij het transporteren en opslaan in garages, schuren en woningen. Wanneer massa explosief materiaal tot ontploffing komt in een woonwijk, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en aanzienlijke schade.”

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

Plaats een reactie