Video: Meerdere gewonden bij botsing tussen Koerdische demonstranten en politie in Den Haag


De Nederlandse politie greep dinsdag in tijdens een demonstratie van Koerden tegen het vermeende gebruik van chemische wapens door Turkije. Bij de politieactie op het Malieveld in Den Haag zijn meerdere mensen gewond geraakt aan hoofd, arm of been. Twaalf mensen werden gearresteerd voor openbaar geweld of geweld tegen de politie.

De politie zei dat ze een aanklacht tegen de demonstranten uitvoerden omdat “enkele tientallen demonstranten” naar de Turkse ambassade marcheerden. Door de interventie konden ze de ambassade niet bereiken en werden ze volgens de politie teruggestuurd naar het Malieveld.

De situatie daar werd toen gespannen en demonstranten worden ervan beschuldigd zich vervolgens tegen de politie te keren. Ze probeerden politiepaarden te slaan met vlaggenmasten, zo noemden de politieagenten een voorbeeld. De aanklacht tegen de demonstranten volgde.

Lees ook:  Philips schrapt 4.000 banen wereldwijd; waarvan 400 in Nederland

De organisatoren van de demonstratie vertelden een ander verhaal. Slechts één persoon wilde naar de ambassade, maar die persoon werd tegengehouden door andere demonstranten, beweerden de organisatoren. Ze noemden het politie-interventie ‘onnodig’.

Er zouden ongeveer zeven mensen gewond zijn geraakt. Volgens de organisatoren woonden meer dan duizend mensen de demonstratie bij.

Demonstranten zeiden dat Turkije chemische wapens gebruikt in Iraaks Koerdistan. Een van de organisatoren stelt dat Turkije de afgelopen zes maanden oorlogsmisdaden heeft gepleegd in Koerdistan. “Er is alles aan gedaan om een ​​onafhankelijke onderzoekscommissie naar Zuid-Koerdistan te sturen, maar tot nu toe is er niets gebeurd”, zei Huseyn Yildiz. “We willen dat de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, red.) de aanslagen onderzoekt. En dat landen om een ​​onderzoek vragen. De NAVO en EU-lidstaten kunnen dat doen, maar tot nu toe is dat niet gebeurd.”Plaats een reactie