Video die journalist intimideert een nieuw dieptepunt voor extreemrechtse FvD, zegt premier Rutte


Premier Mark Rutte zei dat Forum voor Democratie zondag een “nieuw dieptepunt” heeft bereikt door een journalist in diskrediet te brengen in een YouTube-video. “In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te komen.”

Hij reageerde op de eerste aflevering van een YouTube-serie van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren getiteld ‘Riooljournalistiek ontmaskerd’, wat zich vertaalt naar ‘Riooljournalistiek ontmaskerd’. In de eerste aflevering viel Van Meijeren politiek verslaggever Merel Ek aan vanwege haar gebruik van het woord moord. In een eerdere vraag aan het FvD-Kamerlid legde Ek het woord uit, en de definitie bleek niet te kloppen. In een reactie op Twitter en in gesprek met Van Meijeren gaf de journalist dit toe. Ze voegde eraan toe dat het punt dat ze wilde maken blijft: “Woorden kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.

De SBS-reporter noemde de manier waarop Van Meijeren haar benaderde ‘niet oké’. Het parlementslid kwam samen met iemand die aan het filmen was naar haar werkruimte in de Tweede Kamer. Aanvankelijk weigerde ze zo te praten. Toen Van Meijeren zei: “We hebben de camera weg”, hadden ze een gesprek. Maar de camera was stiekem nog steeds geluid aan het opnemen. “Ik ben altijd bereid om te praten, maar de manier waarop hij dit deed ging te ver”, zegt Ek in haar reactie op Twitter.

Lees ook:  Regerende partij belt € 200 miljoen. fonds voor slavernijbewustzijn "waanzin"

politieke reactie

Ook vicepremier Sigrid Kaag heeft geen goed woord over voor het optreden van Van Meijeren. “Elke keer dat je denkt dat de bodem in zicht is, blijkt het erger en gevaarlijker te worden. Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving”, twitterde Kaag. “Zoals deze absurde provocatie. Het overstijgt de partijpolitiek. Het tast onze democratie aan.”

Minister Hugo de Jonge (Ruimte) twitterde: “Bewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit.” Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel): “Walgelijk, kwaadaardig en levensbedreigend.”

Ook verschillende parlementsleden veroordeelden de video. “Het was een trieste week met een dieptepunt na een dieptepunt. Nu moet de journalistiek de prijs betalen”, twitterde GroenLinks-leider Jesse Klaver. De aanslagen op politiek verslaggever Ek en daarmee de journalistiek gaan alle grenzen te boven. Hou op. Genoeg is genoeg.”

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zei dat dit “een bedreiging vormt voor de veiligheid van journalisten, voor de vrijheid van meningsuiting, voor onze democratie. Eng. Onaanvaardbaar.”

Lees ook:  Stalkers gebruiken steeds vaker slimme apparaten voor thuis om slachtoffers te intimideren en onder controle te houden

Reactie van journalisten

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de manier waarop Van Meijeren Ek benaderde diep bedroefd. “Hij benadert haar ook persoonlijk, wat de impact nog groter maakt.” Hij noemde de actie ‘alarmerend en verschrikkelijk in alle opzichten’. Vooral omdat hij Tweede Kamerlid is en heeft aangekondigd dat dit het begin is van een reeks. Hij dreigt eigenlijk: ‘journalisten opgelet.’ Dit soort acties ondermijnen de rol van journalisten.” De NVJ onderzoekt of zij juridische stappen kan ondernemen. Hij wil hierover in gesprek met de hoofdredacteuren van SBS en Ek.

Hoofdredacteur Marc Veeningen van Talpa Network, het moederbedrijf van SBS, beaamt dat het optreden van het parlementslid onacceptabel was. “Hij deed het interview in een gebied waar filmen helemaal niet is toegestaan”, voegde hij eraan toe.

Veeningen is ook kritisch over het feit dat Van Meijeren het gesprek met Ek heeft opgenomen nadat hij de journalist had verteld dat de camera “weg” was. Het publiceren van heimelijk opgenomen gesprekken mag alleen als daaruit volgens de hoofdredacteur “een ernstige misstand” blijkt. “Je kunt je afvragen of dat hier het geval is.”

Lees ook:  Paraglider gewond na noodlanding op schuur in Nieuwkoop

De precieze betekenis van woorden kwam ook ter sprake vanwege eerdere uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet over ‘reptielen’ die de wereld regeren. Later zei hij dat hij het metaforisch bedoelde. Het woord ‘moord’ kwam ter sprake omdat SBS-presentator Johan Derksen het gebruikte toen hij het had over een veelbesproken opmerking van Baudet. Derksen zei achteraf dat hij zich had vergist.

FvD reactie

Baudet wees de kritiek op Van Meijeren van de hand. In een tweet vergeleek hij het ‘partijkartel’ met het ‘mediakartel’. “Dezelfde mensen, dezelfde ideeën. Samen maken ze Nederland kapot.”

De FvD-woordvoerder zegt dat er momenteel “eigenlijk geen controle is over het werk van politici enerzijds en de journalistiek anderzijds”. Het FvD wil deze ‘onbalans’ volgens hem corrigeren. De komende tijd gaat Van Meijeren ‘veel vaker met een camera op onderzoek om eenzijdige berichtgeving, demonisering en nepnieuws aan de kaak te stellen en distributeurs te confronteren met hun handelen’, zegt de woordvoerder tegen het ANP.

Plaats een reactie