Video: 17e-eeuwse trouwjurk gevonden in scheepsresten bij Texel


In scheepsresten bij Texel is een oude trouwjurk gevonden. Het 17e-eeuwse kledingstuk was gemaakt van zijde met zilveren versieringen erin geweven. Oorspronkelijk moet het fonkelen, maar het is in de loop der jaren op de zeebodem bruin geworden. Het is nu extreem kwetsbaar, zegt conservator Alec Ewing van het Texel Museum.

Het museum toonde vrijdag voor het eerst de trouwjurk aan de buitenwereld. Vanaf zondag is het te zien in Museum Kaap Skil op Texel.

Het is onmogelijk vast te stellen wie de eigenaar van de trouwjurk was, maar het kledingstuk moet hebben toebehoord aan “een dame uit de hoogste sociale klasse in West-Europa”. Ewing schat dat de jurk duizenden euro’s moet hebben gekost. Het mag dan toebehoord hebben aan een edelvrouw, “er waren in die tijd zeker koopmansfamilies in Amsterdam die naar moderne maatstaven multimiljonair waren. Ze waren rijker dan koningshuizen en financierden oorlogen. Voor gewone mensen zou zo’n jurk veel jaarinkomens hebben gekost. Voor hen was het volstrekt onmogelijk en onrealistisch om zoiets te kopen.”

Lees ook:  Controversiële Amsterdamse rally afgelast nadat David Icke toegang tot Nederland werd geweigerd

De jurk zat in een kist vol textiel. Duikers vonden de kist in 2014 ten oosten van Texel, op de bodem van de Waddenzee. De kist is waarschijnlijk afkomstig van een koopvaardijschip dat daar rond 1650 was gezonken. Dat schip vervoerde buxushout uit de Middellandse Zee en wordt daarom het Palmwood Wrak genoemd. Hoewel het museum niet met zekerheid kan zeggen dat de kist van dat schip kwam. Volgens Ewing zijn er ongeveer 15 schepen waar het vandaan zou kunnen komen.

Een andere jurk kwam uit diezelfde kist in een veel betere staat. Die jurk werd in 2016 gepresenteerd. Volgens het museum is de trouwjurk dit jaar pas ontdekt omdat er veel losse stukjes textiel in de kist zaten. Ze moeten zeer zorgvuldig worden behandeld en daarom kost het tijd om te bepalen om wat voor soort kleding het gaat.

De kist bevatte ook boekomslagen met het wapen van het Britse koningshuis, maar dit zouden voorbeelden van een drukker kunnen zijn.

Lees ook:  Klimaatactivist lijmt zichzelf aan de pratende zeugentafel

Plaats een reactie