Vice-premier wil rechtsextremisten die de democratie bedreigen een halt toeroepen


Minister van Financiën Sigrid Kaag wil een halt toeroepen aan het groeiende rechtsextremisme in Nederland. Kaag, tevens vicepremier en leider van D66, zei dat rechtsextremisten en complotpopulisten de democratie bedreigen. “Soms lijkt het alsof het ons overkomt. Maar het is aan ons om het niet meer te laten gebeuren”, aldus Kaag. Ze wilde het gesprek aangaan over het ‘bevechten’ van extremisten, zei ze op een partijbijeenkomst in Den Haag, waarmee D66 het nieuwe politieke seizoen aftrad.

Ze riep alle redelijke krachten in om niet langer te zwijgen. “Sta op doe je zegje.” Democratie, zei Kaag, is “de beste en enige duurzame manier om onze verschillen vreedzaam te overbruggen”. De voedingsbodem voor extremistische acties in Nederland is ‘zorgwekkend vruchtbaar’, aldus de D66-voorzitter.

Ze verwees naar het grote aantal mensen dat gelooft in de complottheorieën dat “een geheime groep mensen in het geheim alle belangrijke beslissingen neemt in de wereldpolitiek” en dat het coronavirus een “geheime actie” is van een regering of organisatie.

Lees ook:  Natuurijsbanen openen in het hele land; Schaatsen op open water deze week onwaarschijnlijk

Hun wantrouwen wordt aangewakkerd en aangemoedigd door een politieke stroming “die de taal en tactieken van extreemrechts in de VS kopieert. Een stroming die brede wetenschappelijke consensus ontkent, journalisten ontmenselijkt en rechters in diskrediet brengt.”

Volgens Kaag draagt ​​de extreemrechtse stroming bij aan de verharding van de samenleving. Ze verwees ook naar de bestorming van het Capitool in de VS en de recente chaos en geweld in Brazilië, maar wees erop dat ook Nederland daar niet “immuun” voor is.

“Als er geen overeenstemming meer is over feiten en procedures, sociale media het debat vergiftigen en politici hun electoraat ophitsen met leugens of alternatieve feiten, kan elke democratie dat overkomen”, legt de D66-leider uit.

Kaag ziet actie, mede omdat aanhangers van rechts-extremisme weerklank vinden in de ‘reguliere politiek’. Als voorbeeld noemt ze het Forum voor Democratie.

De D66-voorzitter pleitte voor een verbod op ‘doxing’, het online delen van persoonlijke informatie met als doel intimidatie. Ook hoopte ze dat de wet op politieke partijen snel van kracht kan worden, zodat ondemocratische partijen kunnen worden aangepakt.

Lees ook:  Schiphol heeft al voor 16 miljoen euro stikstofemissierechten van boeren gekocht

Kaag wil ook dat er actie wordt ondernomen tegen techreuzen “wier algoritmen haat, agitatie, opruiing en desinformatie op internet belonen”. Politici moeten “de radicalisering en demonisering in het debat met rede en overtuigende strijd tegengaan”.

Plaats een reactie