Vertrouwen in medicijnen neemt toe, maar niet in Covid-vaccins


Het vertrouwen van Nederlanders in de medicijnen die zij gebruiken is de afgelopen jaren licht toegenomen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Gemiddeld beoordelen Nederlanders het vertrouwen in hun medicijnen met een 8,2. Het vertrouwen in de Covid-19-vaccins is met 6,8 een stuk lager.

In het vorige onderzoek in 2018 beoordeelden Nederlanders het vertrouwen in hun medicijnen nog met een 7,9. De onderzoekers maten dit jaar ook voor het eerst het vertrouwen van mensen in vaccins. Inwoners van Nederland geven vaccins over het algemeen een 7,8, maar de vaccins tegen het coronavirus slechts een 6,8.

Eerder deze week meldde de Europese Commissie dat het vertrouwen van EU-burgers in vaccins afneemt en dat Nederland een van de landen is waar het vertrouwen het sterkst is gedaald. Volgens een woordvoerder van het CBG zijn deze cijfers moeilijk te vergelijken met het onderzoek van het CBG, mede omdat de deelnemers anders zijn bevraagd.

Lees ook:  Corendon is van plan Schiphol te verlaten voor Brussels Airport

Bijwerkingen worden het vaakst genoemd als een factor die het vertrouwen in vaccins en met name de coronavirusvaccins negatief beïnvloedt. Een kwart van de respondenten zei echter dat bijwerkingen hun vertrouwen in vaccins niet bepalen. Ruim een ​​kwart van de mensen zegt dat ook de snelheid waarmee de vaccins tegen het coronavirus zijn ontwikkeld en de communicatie van de overheid over onder meer de vaccinaties hun vertrouwen negatief heeft beïnvloed.

Mensen hebben meer vertrouwen in medicijnen als ze goed werken. Ook eerdere ervaringen met de medicatie en de voorlichting daarover door de arts of apotheker zijn van invloed, constateren de onderzoekers. Ook hebben mensen meer vertrouwen in bijsluiters van medicijnen dan in 2018. Informatie op de bijsluiter wordt sneller vertrouwd dan informatie op sociale media.

In opdracht van het CBG voerde het Nivel het onderzoek uit onder circa 1.000 consumenten en patiënten. Volgens CBG-voorzitter Ton de Boer blijkt uit het rapport dat het vertrouwen van Nederland in medicijnen en vaccins groot is.

Lees ook:  Nederlands consumentenvertrouwen zakt naar nieuw laagterecord; Bedrijven trekken investeringen terug

Vertrouwen in medicatie is volgens het CBG essentieel omdat het ervoor zorgt dat mensen hun medicatie op de juiste manier gebruiken. De Boer voegde eraan toe dat het belangrijk is om goede voorlichting over medicijnen te blijven geven. De informatie in sommige folders kan duidelijker. Het CBG werkt hieraan onder meer door informatie over voertuigen in begrijpelijke taal op te stellen.

Plaats een reactie