Veroordeelde jihadist schuldig bevonden aan financiering terrorisme via vrouwelijke ISIS-aanhangers

Image source - Pexels.com


Voormalig Hofstadgroepslid Samir A. is woensdag door de rechtbank in Rotterdam schuldig bevonden aan het financieren van terrorisme en veroordeeld tot 30 maanden cel. De rechtbank oordeelde dat de 36-jarige een groep vrouwen die ISIS steunen hielp ontsnappen uit kampen in Syrië, of hen rechtstreeks geld stuurde met de hulp van geldmakelaars en niet-gecontroleerde banken, ook wel bekend als hawala banking of ‘underground banking’.

A. werd vrijgesproken van beschuldigingen dat hij deelnam aan de jihadistische organisatie ISIS. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van zes jaar geëist. De opgelegde straf was veel lager dan geëist, omdat A. werd vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie en de rechtbank zei dat niet bewezen was dat hij opzettelijk ISIS steunde.

A. werd in de zomer van 2020 gearresteerd, maar ontkent de aantijgingen tegen hem. Hij zei dat hij alleen humanitaire hulp verleende, omdat de Nederlandse regering de vrouwen en hun kinderen aan hun lot overliet.

De rechtbank geeft aan dat een groot deel van de vrouwen op de nationale sanctielijst terrorisme staat en dat A. daarvan op de hoogte was. “U was op de hoogte van de ontwikkelingen in Syrië”, aldus de rechtbank. “Dus je wist dat het sturen van geld naar mensen op die lijst strafbaar was. Je nam op zijn minst het risico dat het geld bij ISIS terecht zou komen en voor terrorisme zou worden gebruikt. Dit is voorwaardelijke opzet”, aldus de rechtbank.

A. heeft in totaal 107.000 dollar ingezameld en naar Syrië gestuurd, waarbij hij ontsnappingen uit kampen plant en coördineert, aldus de rechtbank. “Jullie bepaalden welke vrouwen moesten worden opgepakt en coördineerden de acties.”

Het geld ging vooral naar Nederlandse vrouwen. Zeven van hen zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Hiervan zijn er vier veroordeeld voor terroristische daden, terwijl de andere drie nog worden vervolgd. De andere vrouwen die A. zou hebben geholpen, zijn Fins en zijn teruggekeerd naar Finland. Sommige vrouwen zouden zich nog steeds in de laatst overgebleven ISIS-bolwerken in Syrië bevinden.

A. zit al 389 dagen in voorlopige hechtenis, een groot deel van de door de rechtbank opgelegde straf. De advocaat van A., Tamara Buruma, die pleitte voor vrijspraak, zegt in hoger beroep te gaan. Ze zei blij te zijn dat A. is vrijgesproken van deelname aan ISIS. “Wat wij teleurstellend vinden, is dat de rechtbank heeft geconcludeerd dat er sprake was van terrorismefinanciering, maar dat heeft daar niets mee te maken.” Ze beweerde dat haar cliënt niet kon tolereren dat vrouwen en hun kinderen zich in erbarmelijke omstandigheden in de kampen bevonden.

A. was eerder veroordeeld tot negen jaar cel voor terrorisme en kwam in september 2013 vrij. Hij was lid van de Hofstadgroep, destijds een berucht netwerk van radicaal-islamitische jongeren.

Ook Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh, behoorde tot die groep.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?