Vermoedelijke ISIS-beveiligingsbaas opgepakt in Nederland; Asiel aangevraagd


Een 37-jarige man die verdacht wordt van het bekleden van een hoge leidinggevende functie in de Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra is dinsdag gearresteerd in Arkel, Zuid-Holland. De Syrische man zou op verschillende punten een toppositie bekleden in de veiligheidsdiensten van beide terroristische organisaties, meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM).

“Het vermoeden bestaat dat hij vanuit zijn functie bij IS ook heeft bijgedragen aan oorlogsmisdaden die de organisatie in Syrië heeft gepleegd”, aldus het OM. Dat gebeurde tussen 2013 en 2018 tijdens de burgeroorlog in dat land, die twee jaar eerder begon en nog steeds voortduurt.

De verdachte vroeg in 2019 asiel aan in Nederland. Het jaar daarop vestigde hij zich in Arkel. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Molenlanden en ligt net buiten Gorinchem.

Zijn arrestatie was het gevolg van een tip over zijn verleden, die leidde tot een onderzoek naar zijn achtergrond. Dat onthulde informatie die suggereert dat hij van 2015 tot 2018 de veiligheidsdienst bij IS heeft geleid, aldus het OM. “Daarvoor zou hij twee jaar dezelfde functie hebben bekleed bij een andere terroristische organisatie: Jabhat al-Nusra. Hij zou beide functies hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.”

Lees ook:  Blijven zoeken naar meer maatregelen, zegt de Nederlandse premier na 9e sanctiepakket tegen Rusland

Hij staat op 20 januari voor een hoorzitting in Den Haag. Tijdens die zitting kan een rechter-commissaris zijn initiële hechtenis met 14 dagen verlengen terwijl het onderzoek naar zijn achtergrond voortduurt.

Plaats een reactie