Vermeende tienerhuurmoordenaar zwijgt in proces voor moord in Amstelveen


Tijdens zijn proces zweeg de 17-jarige Amsterdamse FM-tiener over de huurmoord die hij op 22 december vorig jaar zou hebben gepleegd. Het slachtoffer was de 56-jarige Itzhak Meiri uit Almere. Hij werd neergeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen toen hij na een bezoek aan de tandarts naar zijn geparkeerde auto liep. Meiri werd geraakt door drie kogels en bezweek kort na de aanval in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Een dag na de moord arresteerde de politie de 20-jarige Jesus TA uit Amsterdam. Hij reed rond in de gehuurde auto die naar verluidt bij de moord was gebruikt. In januari arresteerde de politie FM. Hij was pas 16 jaar oud toen hij naar verluidt geld aannam voor de moord op Meiri en hem in koelen bloede neerschoot. Dinsdag en donderdag vindt het proces tegen de twee plaats in Amsterdam.

Tijdens een eerdere inleidende zitting oordeelde de rechtbank dat de twee verdachten samen terecht moeten staan. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werkten ze zeer nauw samen bij de voorbereiding en uitvoering van de moord. Minderjarigen worden over het algemeen niet in het openbaar berecht, maar de rechtbank achtte in deze zaak een uitzondering noodzakelijk. Alleen de persoonlijke omstandigheden van M. werden achter gesloten deuren besproken. Zijn ouders volgden de rechtszaak via een videoverbinding in een andere kamer.

Lees ook:  Grootschalige renovatie Koninklijk Paleis Amsterdam volgend jaar gepland

De jongen zei geen woord over de gewelddadige gebeurtenissen en leek onbewogen door de hoorzitting te gaan. Hij schreef wel raps over de moord en nam die op zijn telefoon op, aldus het OM. De rechtbank heeft de opnames dinsdag in de rechtbank afgespeeld. M. rapt onder meer dat het slachtoffer “van de lijst is geschrapt” en dat hij zelf “most wanted” is.

Volgens het OM stond Meiri op een hitlijst. Hij was al lang bekend in de Amsterdamse onderwereld en werd in het verleden veroordeeld tot jaren cel wegens afpersing. De verdachten zouden hem enige tijd hebben gevolgd, onder meer via een bug die onder zijn auto was geplakt.

TA bekende tijdens een politieverhoor in juli. Hij herhaalde dinsdag dat hij via Snapchat was benaderd door iemand die Bulldog heette voor de moord. Voor de rest wil hij niets zeggen over de achtergrond, de mensen die hen in dienst namen of hun beloning. Hij noemde FM ook nooit bij naam, consequent verwijzend naar ‘de schutter’. Justitie gaat ervan uit dat FM de schutter was en TA als chauffeur optrad. Naast de bekentenis van TA bestaat het bewijs uit bewakingscamerabeelden en DNA-sporen.

Lees ook:  Nederlanders hebben € 2,2 miljard vast in cryptocurrencies, blijkt uit onderzoek

Donderdag maakt het OM de strafeisen tegen de tiener en jongeman bekend.

Plaats een reactie