Vermeende drugsbaron beraamde ontvoering van premier Rutte, getuigenverklaringen


De mogelijke dreiging die leidde tot verhoogde veiligheid rond de Nederlandse premier Mark Rutte hield verband met het onderzoek naar de moord op journalist Peter R. de Vries. Kort na de moord vertelde een vertrouweling van de persoon die ervan wordt beschuldigd de aanslag te hebben georkestreerd, tegen de politie dat dezelfde groep het op Rutte had gemunt, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van Nu.nl. Dezelfde getuige bracht beide complotten ook in verband met Ridouan Taghi, de vermeende drugsbaron die jarenlang door de Nederlandse politie werd gezocht tot zijn arrestatie eind 2019 in Dubai.

De getuige, bijgenaamd Eddy, sprak met de politie uitvoerig over Krystian M. De Poolse man was 27 jaar toen hij afgelopen juli werd opgepakt in de zaak De Vries. M. zat toen al in de gevangenis, in afwachting van zijn proces in een aparte zaak waarin hij en anderen naar verluidt auto’s zouden hebben gestolen om te worden gebruikt bij moorden en andere geweldsmisdrijven. Die zaak heeft ook banden met Taghi’s familie.

Lees ook:  De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt haar hoogtepunt te hebben bereikt

Eddy meldde zich in 2021 bij de politie met informatie over de moord op De Vries, die twee maanden eerder plaatsvond. Volgens Nu.nl staat in zijn getuigenverklaring dat M. Eddy had verteld over zijn cliënt bij de moord, die hij ‘oom’ noemde. Hoewel de naam van de man nooit werd onthuld, zei Eddy dat “oom” werd beschreven als de man achter de moord op de advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, en de broer van B.. B. is kroongetuige in de zaak tegen Taghi en consorten over meerdere moorden en pogingen tot moord. De Vries assisteerde ook het juridische team van B..

In zijn verhoren met de politie zei Eddy dat M. hem ook toevertrouwde dat diezelfde ‘oom’ ook ‘de premier wilde ontvoeren’. Rond diezelfde tijd werd het beveiligingsdetail van Rutte fors verhoogd. De premier zou naar verluidt lang hebben gediscussieerd over de noodzaak om zijn bescherming zichtbaar op te voeren.

Lees ook:  Tientallen mensen demonstreren tegen congres van rechtse partij Forum voor Democratie in Zaandam

Dat gebeurde nadat verdachten waren gezien die de bewegingen van Rutte tot in detail observeerden. Autoriteiten noemden hen ‘spotters’. Ook werden er spotters gezien in de buurt van Peter R. de Vries voordat hij in Amsterdam werd neergeschoten. De spotters die Rutte observeerden, hadden banden met de georganiseerde misdaad, meldt Nu.nl.

Het was niet meteen duidelijk of ‘Eddy’ dezelfde persoon is als ‘Witness 5089’. RTL Nieuws meldde eerder dat de getuige zich meldde uit bezorgdheid over de veiligheid van hemzelf en zijn gezin. Ook verklaarde hij dat M. zijn cliënt zijn “oom” noemde en dat M. “op zoek was naar iemand die een journalist zou neerschieten” met de huurmoord ter waarde van 100.000 euro.

Een jaar later, in september 2022, werd het beveiligingsdetail van Rutte weer verhoogd. De beveiliging rond prinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander, werd ook zo opgevoerd dat ze haar plannen om persoonlijk naar de Universiteit van Amsterdam te gaan moest opgeven. Sindsdien is ze grotendeels in het huis van haar ouders gebleven. Een maand later verklaarde Rutte dat een van de doelen van zijn vierde kabinet was om “de kop van de georganiseerde misdaad af te hakken”.

Lees ook:  Werkgevers steeds huiverig voor conflict met werknemer, ontslag

Taghi is niet formeel betrokken bij de moord op Peter R. de Vries. Zijn advocaat, Inez Weski, heeft alle geruchten en aantijgingen die hem in verband brengen met de zaak ontkend. Ze zei ook dat haar cliënt op geen enkele manier gebonden was aan vermeende complotten tegen Rutte en prinses Amalia.

Het proces tegen de eerste twee mannen die in de zaak De Vries waren gearresteerd, moest kort voordat er een vonnis zou worden uitgesproken, opnieuw beginnen. Dat kwam door de arrestatie van M. en enkele andere verdachten, evenals nieuwe getuigenissen. Een hoorzitting bedoeld om een ​​update te geven in die strafzaak rond de moord is gepland voor vrijdag.

Plaats een reactie