Verlaag het maximale muziekniveau om het gehoor te beschermen, adviseert de Gezondheidsraad


De Gezondheidsraad adviseerde de overheid om het maximale geluidsniveau bij concerten, clubs en andere evenementen en voor persoonlijke muziekspelers te verlagen van 103 dB(A) naar 100 dB(A). Hiermee wordt het gehoor van mensen beschermd en sluit Nederland aan bij omringende landen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens de Gezondheidsraad kan frequente of langdurige blootstelling aan hard geluid, zoals bij concerten of bij het luisteren naar harde muziek op een koptelefoon, leiden tot gehoorbeschadiging. “Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van mensen”, aldus de Gezondheidsraad.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan ​​en voorkomen van gehoorschade blijkt dat elke maatregel die bijdraagt ​​aan minder blootstelling aan harde, versterkte muziek, leidt tot een lager risico op gehoorschade. Volgens de Gezondheidsraad is het verlagen van het maximale geluidsniveau naar 100 dB(A) zo’n maatregel. Maar het verschil is niet zo groot dat het afbreuk doet aan de muziekervaring, aldus het bedrijf.

Lees ook:  Vandaag worden in Noord-Nederland windstoten tot 80 km/u verwacht

Ook adviseerde de Gezondheidsraad de overheid het gebruik van gehoorbescherming te stimuleren en geluidsniveaus te blijven monitoren en voorlichting te geven.

Plaats een reactie