Verkeer stapelt zich vroeg op door ijzige wegen, stakingen in het openbaar vervoer


De ochtendspits is donderdagochtend vroeg begonnen door meerdere ongevallen door gladheid op de wegen, meldt Rijkswaterstaat. Ook duizenden werknemers van regionale OV- en touringcarbedrijven staakten vandaag en morgen.

Op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer zijn twee rijstroken afgesloten vanwege een ongeval met een vrachtwagen. Het zorgt voor veel oponthoud rondom Eindhoven. Op de A12 zijn door een ander ongeval twee rijstroken afgesloten bij knooppunt Waterberg richting Utrecht. Ook op de A27 richting Utrecht gebeurde vlak voor knooppunt Everdingen een ongeval. Verkeer kan omrijden via de A15 en A2.

Ook de ANWB meldt op veel plaatsen in het zuiden van het land langzaam verkeer door de winterse buien. Om 07.32 uur meldde de reizigersbond 73 files op 461 kilometer Nederlandse wegen.

Het KNMI heeft donderdagochtend code geel afgegeven voor het hele land. IJs zorgt voor gladheid op de weg. Rijd langzaam en houd een veilige volgafstand aan, drong het meteorologisch instituut aan. Ook in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg sneeuwt het. In het zuiden kan lokaal tot 3 centimeter sneeuw vallen.

Lees ook:  Pride Amsterdam wordt nog diverser, inclusief als Queer & Pride Amsterdam

Naast het slechte weer staken werknemers in het regionale openbaar vervoer landelijk voor betere cao’s. Tourbuschauffeurs sloten zich aan bij de staking. Verschillende OV-bedrijven, waaronder Arriva, Qbuzz en Arriva, waarschuwden reizigers dat ze niet konden garanderen dat de dienstregeling vlot zou verlopen en adviseerden om vandaag nog op zoek te gaan naar alternatief vervoer.

“Er zijn grote regionale verschillen, waar in sommige regio’s 100 procent van de bussen, trams en treinen rijdt en in andere slechts 40 procent”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Openbaar Vervoer Werkgevers (VWOV) tegen NU.nl.

De onderhandelingen tussen de VWOV en de vakbonden liepen woensdagochtend vroeg vast. Volgens de werkgevers zouden de vakbonden niet ingaan op het ‘bovengemiddelde’ loonsverhogingsvoorstel van 8 procent. Volgens de bonden zijn de onderhandelingen op verschillende punten in een impasse geraakt, onder meer over de loonsverhoging, de werkdruk en de looptijd van het nieuwe akkoord. Ongeveer 13.000 werknemers vallen onder de cao voor het streekvervoer.

Lees ook:  Gemeenten en hulpdiensten waarschuwen voor schaatsen op natuurijs

De staking heeft geen gevolgen voor de NS-treinen of het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, omdat die medewerkers onder aparte cao’s vallen. Wel waarschuwde de RET in Rotterdam woensdag dat sommige van haar bussen vandaag mogelijk niet rijden.

Plaats een reactie