Verdachte veroordeeld voor moord Amerikaanse studente Mieke Oort na Tinder-obsessie


Thomas R. is vrijdag veroordeeld voor de dodelijke steekpartij van de Amerikaanse studente Mieke Oort in Leeuwarden. R. is veroordeeld tot 15 jaar cel en zal zich moeten onderwerpen aan extra tijd voor verplichte psychiatrische behandeling in een tbs-instelling. De moord op de 21-jarige werd in Nederland bekend als de ‘Tindermoord’.

R., nu 27 jaar oud en afkomstig uit Leek in Groningen, heeft de jonge vrouw met een mes vermoord in haar studentenhuis aan de Tweebaksmarkt in het centrum van Leeuwarden. De twee hadden elkaar in het najaar van 2021 leren kennen via de datingapp Tinder. Na een paar weken nam het contact tussen de twee af en kreeg Oort een relatie met een andere man.

R. zag de vrouw op zondag 6 maart in de vroege ochtenduren met deze man dansen. De twee vermaakten zich op een huisfeestje in de studentenwoning van Oort. R. reed vervolgens met zijn auto terug naar zijn woonplaats Leek en keerde terug naar Leeuwarden met een groot keukenmes, een hamer en twee molotovcocktails.

Lees ook:  Ajax loot Liverpool, Napoli en Rangers FC in groepsfase Champions League

Nadat R. een benzinebom tegen het huis had gegooid, ging hij naar binnen en stak Oort meerdere keren. Ook de vriend van Oort werd gestoken en raakte zwaargewond. R. heeft de gewelddadigheden bekend.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging aanbevolen. Net als de officier van justitie vond de rechtbank in Leeuwarden dat R. van plan was Oort die dag te vermoorden. Hij handelde opzettelijk bij het inpakken van de wapens in Leek en daarna bij het neersteken van beide slachtoffers in Leeuwarden, aldus het vonnis. De rechtbank oordeelde dat het neersteken van haar vriend kwalificeerde als poging tot doodslag, hoewel het Openbaar Ministerie had aangedrongen op een poging tot moord. De rechtbank zei dat R. met zijn plan op Oort gericht was, ter rechtvaardiging van de lagere aanklacht.

De rechtbank acht het verweer van R. dat hij spontaan heeft gehandeld niet geloofwaardig. R. verklaarde dat hij Oort bij de deur wilde ontmoeten nadat hij de woning had gebombardeerd om met haar te praten. R. klom echter via de regenpijp op het dak van de flat, sloeg met de hamer het raam van de terrasdeur in en ging het huis binnen. Volgens de rechtbank had de verdachte voldoende tijd gehad om goed na te denken over wat hij aan het doen was.

Lees ook:  KLM geeft piloten geen gratis vluchten meer om te werken

Volgens psychologische experts worstelt R. met een autismespectrumstoornis en persoonlijkheidsstoornis. Als gevolg hiervan kan hij niet omgaan met verhoogde emoties en heeft hij een verhoogde kwetsbaarheid om psychisch gestoord te worden op momenten van hoge spanning. De rechtbank was het daarmee eens, en oordeelde dat R. door de wanorde iets minder verantwoordelijk was voor zijn daden, en legde hem 15 jaar cel op.

Plaats een reactie