Verdachte sterft in ziekenhuis, dagen nadat politieagent knie op zijn borst legde

Image source - Pexels.com


Een 37-jarige man die op 18 augustus werd aangehouden, is donderdag overleden na een week in coma te hebben gelegen. Marcus, uit Hengelo, werd aangehouden tijdens een verkeersstop in het naburige Borne, maar viel bewusteloos voordat ze op een politiebureau aankwamen voor verhoor. Hij werd na de arrestatie in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

“Marcus laat twee jonge kinderen achter en de rest van zijn familie”, zegt Richard Korver, de advocaat die zijn familie vertegenwoordigt. Marcus werd van de beademing gehaald omdat zijn toestand niet verbeterde en er vrijwel geen kans op herstel was, meldt RTV Oost. De vrouw, kinderen en andere familieleden van de man proberen te begrijpen wat er is gebeurd “na deze zeer tragische gebeurtenis”, zei Korver tegen het ANP.

De man werd aanvankelijk aangehouden nadat hij zich verdacht gedrag vertoonde tijdens het rijden op de Bornsche Beeklaan omstreeks 20:15 uur. De politie zei in een eerdere verklaring dat een speekseltest positief terugkwam op drugs. Agenten besloten hem vervolgens in een patrouillewagen naar een politiebureau in Hengelo te brengen, zo’n vijf kilometer verderop, waar een bloedtest de uitslag kon bevestigen of weerleggen. “Hij werd onwel tijdens het vervoer naar het station, waarna direct eerste hulp werd verleend, een ambulance werd gebeld en de man met spoed werd overgebracht naar het ziekenhuis”, aldus de politie.

Dagen later kreeg RTV Oost videobeelden van iemand in een auto die vermoedelijk achter het politievoertuig zat. Op de beelden is te zien dat Marcus aan zijn armen uit de auto wordt gesleurd op een manier die doet vermoeden dat zijn hoofd de grond heeft geraakt. Terwijl een officier aan Marcus’ armen blijft trekken, greep een tweede officier in een goed zichtbaar vest de benen van de man, trok ze de lucht in en uit de auto, en draaide ze over Marcus’ middel.

Terwijl Marcus bewegingloos op de grond lag, plat op zijn rug, leek de officier in het groene vest toen een knie op Marcus’ borst te plaatsen, hard genoeg drukkend zodat de borst leek samen te drukken. De knie bleef daar zes seconden. De officier tilde vervolgens hun been iets op voordat ze de knie terug naar Marcus’ borst brachten. Dit duurt nog minstens drie seconden voordat de video zwart wordt.

Later meldde de regionale omroep dat er videobeelden zijn van de arrestatie in Borne en het onwel worden van Marcus. Een bron dicht bij de zaak zei dat er een worsteling plaatsvond toen Marcus zich verzette bij zijn arrestatie, en dat de worsteling voorafging aan de ineenstorting van de man. Korver laat in een reactie aan RTV Oost weten dat hij de video wil zien.

“De familie wil dat er geen middel onbeproefd blijft”, zei Korver. “Ik zal er alles aan doen om de waarheid boven water te krijgen. We hebben het over een 37-jarige man, van wie bekend was dat hij in goede gezondheid verkeerde. Waarom is het in godsnaam afgelopen zoals het hier is geëindigd?”, zou hij tegen RTV Oost hebben gezegd.

De aanhouding is in onderzoek bij de Rijksrecherche, de onafhankelijke landelijke dienst die opsporingsonderzoeken bij overheidsdiensten afhandelt, zei de politie vorige week. De betrokken agenten zijn niet direct na de arrestatie met administratief verlof of anderszins geschorst, aldus de politie. De betrokken agenten werden niet verdacht van wandaden.

Het was niet duidelijk of de dood van Marcus de status van de betrokken agenten zou veranderen, zegt een politiewoordvoerder tegen het ANP. Het OM laat weten dat het nog wel even kan duren voordat het Rijksrecherche-onderzoek is afgerond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?