Verdachte gezocht voor fatale straatroof in Kerkrade opgepakt in Bulgarije


De politie in Bulgarije heeft een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een straatroof waarbij afgelopen juni een dode viel in Kerkrade. Er wordt nog gezocht naar een tweede verdachte. Het slachtoffer, de 33-jarige Fabian Esser uit het Duitse Zülpich, kwam bij het incident aan de Wiebachstraat om het leven.

De twee verdachten hadden een afspraak om een ​​transactie met de Duitse man te doen. Toen ze een kans zagen, griste ze een koffer vol geld uit de handen van het slachtoffer en sprongen in hun auto. Esser achtervolgde hen en greep de auto, maar het voertuig reed over hem heen. Hij stierf als gevolg van zijn verwondingen. De verdachten reden weg en worden sindsdien vermist.

De twee verdachten pleegden eerder soortgelijke overvallen, aldus het Openbaar Ministerie (OM). “Ze doen zich voor als zakenmannen van een Luxemburgse investeringsmaatschappij die geïnteresseerd zijn in onroerend goed en luxegoederen die op internet worden aangeboden. De overwegend Duitse slachtoffers worden naar het zuiden van Limburg gelokt, vaak nadat ze hebben gesproken over het wisselen van grote bedragen in contanten.”

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Als ze elkaar ontmoeten, worden de slachtoffers beroofd van hun geld. “De verdachten maken mogelijk deel uit van een groter (internationaal) netwerk dat zich bezighoudt met dit soort strafbare feiten”, aldus het OM.

De verdachte werd op 24 oktober al aangehouden in Bulgarije, maar dat maakte het OM vrijdag pas bekend. Hij is een inwoner van België, “ongeveer 50 jaar oud die verschillende leeftijden, namen en geboorteplaatsen gebruikt.” Zijn voorlopige hechtenis is vrijdag met veertien dagen verlengd. Hij wordt verdacht van gekwalificeerde doodslag en roof met geweld.

Volgens het Nederlandse rechtssysteem kan gekwalificeerde doodslag worden gedefinieerd als iemand die een ander vermoordt om een ​​strafbaar feit te verdoezelen. “Bijvoorbeeld als een inbreker wordt betrapt door de bewoner. En direct daarna doodt hij die bewoner om te verbergen dat hij heeft ingebroken”, aldus justitie op haar website.

Het OM loofde een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidende rechercheurs deze zaak oplost. “Die beloning geldt nog steeds voor de tweede verdachte”, aldus het OM.

Lees ook:  Tennisprof Griekspoor uitgeschakeld op Australian Open

https://www.youtube.com/watch?v=Q_ZhuuZPY14

Plaats een reactie