Veel vuurwerkverkopers sluiten winkels in Nederland


Veel vuurwerkverkopers sluiten hun winkels in Nederland. Zeker 338 zijn sinds 2019 gestopt met handelen, meldt het AD op basis van cijfers van de 29 milieudiensten die toezicht houden op de vuurwerkhandel.

In 2019 konden Nederlanders vuurwerk kopen bij 1.387 verkooppunten. Dit jaar zijn dat er slechts 1.049, een daling van 24 procent.

Het feit dat de regering tijdens de coronaviruspandemie consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling verbood, leek voor veel verkopers het omslagpunt te zijn geweest. Na twee jaar geen vuurwerk te mogen verkopen, lijken veel verkopers te hebben besloten de winkel te sluiten, aldus de krant.

In alle provincies daalde het aantal vuurwerkverkopers, maar Friesland zag met -40 procent de grootste daling, gevolgd door Groningen (-36 procent) en Drenthe (-32 procent). De daling was het kleinst in Gelderland (-10 procent) en Flevoland (-13 procent).

Consumentenvuurwerk met oud en nieuw is voor veel Nederlanders een gekoesterde traditie. Er is echter steeds meer steun voor het verbieden van de praktijk vanwege de verwondingen en schade die het elk jaar veroorzaakt. Dit jaar is 61 procent van de inwoners van Nederland voorstander van een landelijk verbod.

Lees ook:  Samsung verliest het eerste beroep tegen de prijsafsprakenboete van € 40 miljoen van de Nederlandse toezichthouder

Plaats een reactie