Veel meer kinderen uit huis van slachtoffers gehaald bij belastingschandaal


Ruim 25 procent meer kinderen zijn uit huis geplaatst van ouders die slachtoffer zijn geworden van het uitkeringsschandaal van de Belastingdienst dan eerder geschat. In de periode 2015 tot en met juni 2022 zijn in totaal 2.090 kinderen bij hun ouders weggehaald en uit huis geplaatst, blijkt uit een nieuwe berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorspronkelijke schatting die in mei werd aangekondigd, suggereerde dat het totaal 1.675 was. In de toekomst kan het totaal nog hoger oplopen.

Van de 2.090 kinderen die sinds 2015 uit huis zijn geplaatst, woonden er eind juni van dit jaar 645 nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers. De uitkeringsaffaire trof vooral huishoudens met een etnisch diverse achtergrond, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag inkomen, concludeerde het CBS eerder dit jaar. Of er een direct verband is tussen de voogdij over de kinderen en het schandaal bij de Belastingdienst kan het CBS op basis van de geactualiseerde cijfers niet zeggen. In alle gevallen gaat het echter om kinderen van wie de ouders slachtoffer waren.

Lees ook:  Nederlandse werkgevers zorgen over personeelstekort, hogere werkdruk in 2023

Het uitkeringsschandaal bij de Belastingdienst, de belastingdienst van het land, betrof het gebruik van een controversiële methode om ouders te profileren om te bepalen of ze op frauduleuze wijze kinderopvangtoeslag zouden claimen. De criteria hadden vaak betrekking op raciale en etnische profilering en of de betrokken ouders al dan niet een tweede nationaliteit hadden.

Eenmaal geïdentificeerd als fraudeurs, een aanduiding die vaak onnauwkeurig was, werden de slachtoffers gedwongen alle uitkeringen die ze in het verleden ontvingen terug te betalen en werden ze afgesneden van toekomstige uitkeringen. Dit bracht slachtoffers in posities van extreme stress en financiële onzekerheid.

Het aantal uithuisplaatsingen dat het CBS woensdag constateert is hoger omdat het statistiekbureau voorheen alleen cijfers had tot en met 2021. Inmiddels hebben meer slachtoffers zich gemeld bij de UHT, de organisatie die is opgericht om individuele gevallen te beoordelen voor schadevergoedingsclaims . Ook moet deze organisatie met een herstelplan zorgen dat kinderen toegang hebben tot professionele hulp en een geldbedrag zodat ze hun leven weer op de rails kunnen krijgen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De CBS-onderzoekers gebruikten de door de UHT aangeleverde lijst met slachtoffers als uitgangspunt. Vervolgens is gekeken hoeveel kinderen van kansarmen uit huis waren geplaatst. Dat betekent niet meteen dat deze uithuisplaatsingen het gevolg zijn van het uitkeringsschandaal, aldus het CBS.

Het statistiekbureau heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de uithuisplaatsing omdat het geen toegang heeft tot die dossiers. Ook zijn alleen voogdijschappen opgenomen die zijn beëindigd vanwege een door de rechtbank bevolen jeugdbeschermingsmaatregel. Het werkelijke aantal geplaatste kinderen ligt mogelijk nog hoger.

Plaats een reactie