Veel mbo-studenten nog steeds uitgesloten van het studentenleven

Image source - Pexels.com


Hoewel mbo-studenten sinds twee jaar officieel erkend zijn als “student” volgens de wet, kunnen ze nog steeds niet in gelijke mate deelnemen aan alle aspecten van het studentenleven. Studentenkortingen en andere lidmaatschappen worden vaak ingehouden, meldt Trouw.

Introductieweken, gymkortingen en studentenhuisvesting zijn enkele van de plekken waar mbo-studenten vaak worden uitgesloten van studiefinanciering, zegt belangenorganisatie JOBmbo tegen Trouw. “Het voelt soms krom dat er nu veel aandacht is voor de waardering van het mbo, maar dat ze op bovenstaande punten toch worden uitgesloten”, aldus een woordvoerder.

Dit komt mede door de financiering van mbo-instellingen. “Onze financiering is veel meer gericht op het onderwijs zelf, zonder ruimte voor extra activiteiten”, zegt Joost Heeroma, woordvoerder namens de Utrechtse mbo-instellingen.

Maar dit kan ook een deuk in de portemonnee van mbo-studenten veroorzaken: de prijzen bij studentensportverenigingen kunnen bijvoorbeeld twee tot drie keer duurder zijn zonder studentenkorting. In andere gevallen is het voor de kortingsaanbieder op het eerste gezicht niet duidelijk of mbo-studenten al dan niet in aanmerking komen. De belangenorganisatie laat aan Trouw weten dat de voorwaarden voor sommige deals nog geüpdatet moeten worden op de websites van de kortingsaanbieders, aangezien mbo-studenten pas sinds 2020 een “student”-status hebben.

Toch lijkt het tij enigszins te keren. In Utrecht staat dit jaar voor het eerst de studentenintroductieweek ook open voor mbo-studenten. Ook mbo-instellingen testen een pilot om mbo-studenten korting te laten krijgen bij studentensportverenigingen in de stad, aldus Trouw. Ook mbo-studenten krijgen dit najaar speciale kaarten om te besteden aan kunst- en cultuuractiviteiten.

Beroepsstudenten zijn belangrijk voor de Nederlandse arbeidsmarkt, waar het aantal vacatures groter is dan het aantal mensen dat ze kan invullen. Dalende aantallen mbo-studenten kunnen volgens de mbo-raad de plannen van het kabinet voor kinderopvang, zorg en de energietransitie in de weg staan.

Heeroma zei dat het belangrijk is dat de overheid op termijn geld beschikbaar stelt voor mbo-studenten om de volledige studentenervaring op te doen. “Als je het belangrijk vindt dat mbo-studenten volwaardig kunnen meedoen, moet je daar ook geld voor verdienen”, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?