Vattenfall verhoogt variabele energietarieven per 1 januari


Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari haar variabele tarieven voor elektriciteit en gas. De extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt liggen aan de basis van de verhoging, aldus de groep in een verklaring. Vooral in augustus en september stegen de prijzen fors. Dankzij financiële steun van de overheid voor het prijsplafond zal de stijging voor de meeste klanten beperkt blijven, benadrukt het Zweedse bedrijf.

Vattenfall heeft geen exacte bedragen genoemd omdat verschillende factoren, zoals belastingverminderingen en netwerkbeheerkosten, nog onzeker zijn. Maar de verwachting is dat de rekening voor zo’n half miljoen klanten met zo’n 30 euro stijgt. Hun energieverbruik overschrijdt het prijsplafond voor elektriciteit en gas. De nieuwe tarieven gelden voor consumptie boven het prijsplafond.

Vattenfall waarschuwde dit voorjaar dat de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie gevolgen zouden hebben. “We hebben aangedrongen op overheidssteun om onze klanten te beschermen tegen verder stijgende prijzen en om hen zekerheid te bieden. Het door de regering aangekondigde prijsplafond, dat op 1 januari van kracht wordt, zal daarbij helpen”, aldus Vattenfall.

Lees ook:  Beleggers zien er weer somber uit, verwachten recessie: ING

Volgens Vattenfall weegt de huidige daling van de energieprijzen nog niet op tegen de prijsstijgingen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie in voor de winter. Als de prijzen voor langere tijd dalen, verwacht het energieconcern ook de tarieven te verlagen.

Plaats een reactie