Van Gaal: Voor Oranje is dit de echte start van het WK


Voor Nederland gaat het WK nu echt beginnen. Dat zei bondscoach Louis van Gaal donderdag in zijn laatste persconferentie voor de kwartfinale tegen Argentinië.

“Argentinië is in mijn ogen een topland, met topspelers in hun selectie”, aldus Van Gaal. “Ik wil de andere landen die we hebben verslagen geen slechte dienst bewijzen. Maar Argentinië en mogelijk Brazilië in de volgende ronde zijn nog steeds verschillende landen.”

De manager moest zijn speelstijl opnieuw verdedigen omdat hij kritiek kreeg op defensief voetbal. Dat deed hij met zichtbare ergernis. “Ik ben de coach geweest bij Ajax met heel aanvallend DNA”, vertelde hij aan de pers in Doha. “Ik heb toen geleerd van mijn tijd in Barcelona dat je dat niet altijd kunt doen. Dat was de eerste keer dat ik anders dacht en een andere visie ontwikkelde.”

Van Gaal speelde met een vijfmansdefensie op het WK van 2014, waar Nederland derde werd. “In 2014 zag je voor het eerst mijn nieuwe visie. Ik kreeg toen allerlei kritiek. Nu spelen veel landen en teams dit systeem, ongeveer de helft van de wereld. Je zou kunnen zeggen dat mijn visie is geëvolueerd.”

Lees ook:  Nederland staat op plaats 32 op de lijst van de beste keukens ter wereld

Van Gaal ziet Brazilië als favoriet voor het WK. De manager reageerde eerder deze week op zijn opmerkingen toen hij Brazilië een “Simpel tegenteam” noemde. “Maar zo heb ik het niet gezegd”, zei Van Gaal. “Ik heb gereageerd op wat de Nederlandse media hebben gezegd over het Nederlands team en Brazilië. Brazilië doet bijna hetzelfde als wij. Maar ze hebben briljante, technische spelers. Soms gaat het geweldig met ze, maar er zijn ook wedstrijden waar het minder goed gaat.”

Brazilië neemt het vrijdag in de kwartfinale op tegen Kroatië en treft dan Argentinië of Nederland als ze winnen. “Brazilië is in mijn ogen de favoriet. Dat heb ik altijd gezegd. We hebben een kans om wereldkampioen te worden. We hebben het beste team; dat is het verschil met andere teams.”

Plaats een reactie