Vakbonden KLM willen nieuwe Europese Covid-regels voor vluchten naar China


Vakbonden die de werknemers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vertegenwoordigen, willen dat Europa nieuwe beperkingen invoert voor vluchten die vanuit China aankomen vanwege de nieuwe golf van coronavirusinfecties die in dat land is uitgebroken. KLM-medewerkers maken zich zorgen over het grote aantal besmettingen daar, aldus de bonden.

Tot nu toe hebben verschillende Europese landen een negatieve testplicht voor reizigers die uit China komen, maar Nederland sluit zich daar niet bij aan. De lidstaten van de Europese Unie overleggen woensdag over een gezamenlijke aanpak.

“Het is heel vreemd dat er niets van de overheid komt”, zegt Ingrid Brama van vakbond VNC, die het cabinepersoneel vertegenwoordigt. Brama is van mening dat Nederland de kans om een ​​binnenlandse aanpak te implementeren al heeft gemist en nu moet vertrouwen op “één richtlijn uit Europa”. De VNC wil dat reizigers uit China een verplichte test ondergaan waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Als die test positief is, moeten ze worden geïsoleerd en mogen ze niet vliegen. “Wij vinden dat onze mensen beschermd moeten worden”, zei Brama.

Lees ook:  Weer een explosief gericht op Surinaamse restaurantketen, dit keer in Rotterdam

Reinier Castelein is het daarmee eens. Hij is voorzitter van vakbond De Unie. “Mensen hebben die zorgen. Bijvoorbeeld KLM-medewerkers die zich niet veilig voelen omdat ze ook zorgen voor familieleden.” Volgens Castelein is het van groot belang dat er een centraal Europees beleid komt dat voor alle bedrijven moet gelden. “Er moet een gelijk speelveld zijn in Europa.” Hij vindt dat er weloverwogen maatregelen moeten worden genomen. “Het moeten genuanceerde maatregelen zijn die niet schadelijk zijn voor de luchtvaart. We moeten niet overhaast handelen.”

Vakbond FNV zei ook van mensen bij KLM te hebben gehoord dat medewerkers zich niet prettig voelen op vluchten vanuit China, zegt directeur Birte Nelen. “Daar hebben we een brede Europese aanpak voor nodig. Het werd tijd, want anders kom je er niet mee.”

KLM zei dat de veiligheid van bemanning en passagiers van het allergrootste belang is. Het bedrijf zegt de richtlijnen van de overheid te volgen. Op vluchten vanuit China zijn passagiers en crew verplicht om tijdens de vlucht een mondkapje te dragen. “We bekijken of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.”

Lees ook:  Natuurijsbanen openen in het hele land; Schaatsen op open water deze week onwaarschijnlijk

KLM vliegt nu drie keer per week naar China en dat wordt eind deze maand uitgebreid naar zes keer per week.

Plaats een reactie