Vakbond wil juridische procedure omtrent Covid-19-regeling voor zorgpersoneel


De Christelijke Nationale Vakbond CNV start “zo snel mogelijk een rechtszaak” vanwege de wijze waarop het kabinet de vergoedingen voor mensen werkzaam in de zorg en aanhoudende langdurige Covid-19 klachten wil regelen. De bond is “bijzonder ontevreden” over een voorstel dat minister Conny Helder (Langdurige Zorg) vrijdag heeft gepresenteerd.

“Het is schokkend dat de minister niet wil nadenken over aansprakelijkheid voor de ontstane situatie en de hele zaak weer op de onderhandelingstafel van werkgevers en vakbonden legt. Daarmee maakt ze de rol van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in dit drama kleiner dan het zou moeten zijn. Daar kunnen we niet mee leven en gaan nu zo snel mogelijk een rechtszaak aanspannen. De tijd dat we van het kastje naar de muur werden gestuurd door het ministerie van VWS is nu echt voorbij ”, zegt Gaby Perin-Gopie, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn.

Bijna drie jaar geleden dook het coronavirus Covid-19 op in Nederland. In die beginperiode raakte een onbekend aantal zorgmedewerkers besmet met het virus. Voor sommigen gingen die symptomen nooit weg. Daardoor raakten ze eerder dit jaar hun baan kwijt omdat ze toen twee jaar ziek waren.

Lees ook:  Drie doden, één gewond bij auto-ongeluk Rotterdam

Helder maakte vrijdag bekend dat ze volgende week met werkgevers gaat praten over compensatie. Vakbond FNV liet eerder op vrijdag weten dat dit op verzet van de bond stuitte.

De minister “wil dat werkgevers en vakbonden aan de cao-tafel tot een akkoord komen. Terwijl de frontliniestrijders die tijdens de eerste Covid-19-golf besmet raakten geen werkgever meer hebben”, aldus FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Als er op deze manier een regeling komt, zullen andere zorgmedewerkers die vergoeding moeten betalen “van het geld dat eigenlijk voor loonsverhogingen bedoeld is”, aldus Jong. Ook de FNV overwoog naar de rechter te stappen.

Volgens CNV zijn “er al veel slachtoffers die in de zorg hebben gewerkt ontslagen, waardoor het voor vakbonden en werkgevers onmogelijk wordt om hierover een regeling te treffen, zoals voorgesteld door minister Helder”, aldus de vakbond.

Tegelijkertijd probeert de minister volgens de bond de groep te beperken die mogelijk in aanmerking komt voor een schikking, iets waarmee volgens de CNV een eerdere uitspraak van de Raad van State naast zich neer gelegd wordt.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Het is nog niet duidelijk welke vorm de aangekondigde juridische procedure krijgt en wanneer deze van start gaat. Hierover vindt op een later moment nader overleg plaats binnen het CNV. “Alle vormen zijn mogelijk”, aldus een woordvoerder.

Plaats een reactie