Vakbond FNV stelt vragen na dodelijke steekpartij bij tbs-kliniek


Vakbond FNV heeft veel vragen over de dodelijke steekpartij in cellencomplex Veldzicht in Balkbrug. Volgens FNV-directeur Yntse Koenen komt het incident niet alleen als een schok voor de medewerkers van de Overijsselse kliniek zelf, maar voor alle medewerkers van gevangenissen en andere justitiële instellingen.

Een patiënt in de kliniek stak zaterdag een medewerker dood en verwondde twee anderen, sloot zichzelf op in een andere kamer en probeerde brand te stichten. Daarna nam hij zijn eigen leven. Hoe het incident kon gebeuren, wordt nog onderzocht.

“Dit is heel beangstigend. En ook reden tot grote zorg. Ik heb direct contact opgenomen met de directeur-generaal van de Dienst Justitiële Inrichtingen en gezegd dat de autoriteiten dit tot op de bodem moeten uitzoeken”, zegt Koenen. “Dit zijn incidenten met een zeer grote impact. Als FNV kunnen we op dit moment alleen maar meeleven met personeel en nabestaanden.”

De FNV vraagt ​​zich af hoe de gedetineerde onder meer toegang kon krijgen tot de personeelskamer. Ook is het belangrijk om te weten of het personeelsteam op orde was. “Dan gaat het niet alleen om het aantal, maar ook of het een stabiel team was dat op elkaar was afgestemd. Dat soort vragen doemen op, maar het onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies is gebeurd.”

Lees ook:  Nederlanders betalen stedenbonussen om vrijwillig meer asielzoekers op te nemen

Over het algemeen ziet Koenen dat de werkdruk hoog is in gevangenissen en andere penitentiaire inrichtingen, waaronder instellingen waar psychiatrische zorg wordt verleend. Maar hij wil dit structurele probleem niet direct in verband brengen met de dodelijke steekpartij in Balkbrug zonder de exacte feiten te kennen. “Dit onderzoek moet op zijn eigen merites worden beoordeeld.”

Plaats een reactie