Utrecht kondigt slavernijmonument aan in stadspark


De gemeente Utrecht gaat in het Griftpark een monument plaatsen over de transatlantische slavenhandel, zo maakte de gemeente bekend. Kunstenaar Patricia Kaersenhout gaat het monument maken en de gemeente onthult het op 30 juni 2023 tijdens Keti Koti – de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Caribische delen van Nederland.

“Het monument, genaamd Vlucht en Verzet, bevat veel symboliek en maakt letterlijk de rauwe geschiedenis zichtbaar”, aldus de gemeente. Het heeft de vorm van een driehoek, verwijzend naar de handel tussen Europa, Afrika en Amerika. Bovenop het ontwerp staan ​​figuren uit de Afrikaanse legende die aan de slavernij ontsnappen via een magische reis terug over de oceaan.

Het Utrechtse stadsbestuur koos de locatie en het ontwerp in samenwerking met een kunstgroep, deels bestaande uit nazaten van tot slaaf gemaakte mensen. “Over het vergeten en herinneren van het Utrechtse slavernijverleden. Met dit monument proberen we het gif uit de bodem van ons gedeelde verleden te zuiveren zodat het gif geen schade meer kan aanrichten. De verontschuldiging en het monument zijn het begin van een lange gezamenlijke reis naar onderlinge verbondenheid”, zegt Lucas Leroy namens de kunstgroep.

Lees ook:  Nederland verslaat Zuid-Korea om een ​​halve finale tegen België op te zetten

Utrecht wil dat het monument ruimte geeft aan een onderbelichte bladzijde uit de stadsgeschiedenis. “Het monument wordt een fysieke plek om te herdenken, verhalen te vertellen, te reflecteren op het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst”, zegt wethouder Linda Voortman (Diversiteit en Inclusie). “Dit monument vergroot het historisch besef van ons transatlantische slavernijverleden en nodigt uit tot een gesprek. En dat is belangrijk, want als we ons verleden kennen, begrijpen we elkaar beter en kunnen we samen verder bouwen aan een toekomst in Utrecht waar iedereen zich thuis voelt. Zo is Utrecht echt een stad voor iedereen.”

Plaats een reactie