United Airlines vlucht vlak voor vertrek Schiphol geëvacueerd wegens rook in cabine

Image source - Pexels.com


Een toestel van United Airlines is vrijdag op Schiphol geëvacueerd vanwege rook in de cabine. Het vliegtuig stond op het punt te vertrekken naar de Verenigde Staten toen de bemanning het opstijgen afbrak.

De brandweer en het ambulancepersoneel werden even voor 10.00 uur ter plaatse gestuurd. Er ontstond lichte rook in het vliegtuig, maar de oorsprong was niet meteen duidelijk, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland tegen NL Times. “Het kan zijn veroorzaakt door een kleine elektrische kortsluiting”, zei hij.

Het vliegtuig was ongeveer 20 minuten eerder van de gate vertrokken en taxiede richting de Polderbaan, de meest westelijke landingsbaan van de luchthaven, aldus de woordvoerder. Gegevens van websites voor het volgen van vluchten toonden aan dat het vliegtuig de startbaan opreed en versnelde tot 90 knopen, of ongeveer 167 km/u, toen het afremde en veilig stopte. Daarna keerde het vliegtuig terug naar het platform.

Twee mensen hadden symptomen van rookinhalatie, aldus een woordvoerder van de regionale hulpdiensten. Een brandweerwagen werd ingezet om medisch personeel bij de startbaan in het vliegtuig te krijgen om onwel geworden passagiers te onderzoeken.

De cockpitbemanning besloot vervolgens het vliegtuig te evacueren met behulp van de brandweervoertuigen om passagiers te verwijderen. Ongeveer 260 mensen werden vervolgens met bussen teruggebracht naar de terminal.

Het vliegtuig zou later op de dag door monteurs worden onderzocht. Het was niet meteen duidelijk om welke vlucht het ging, maar United Airlines-vlucht UA71 van Amsterdam naar Newark, New Jersey werd vrijdagochtend geannuleerd kort nadat het om 9.18 uur was teruggetrokken van de gate. Een Boeing 777-200 zou worden gebruikt voor die vlucht.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft aangekondigd het incident te gaan onderzoeken. Een woordvoerder van United Airlines was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?