UNICEF bezorgd om veiligheid van 350 niet-begeleide vluchtelingenkinderen in Ter Apel

Image source - Pexels.com


In Ter Apel verblijven ruim vijf keer zoveel alleenstaande minderjarige asielzoekers als officieel is toegestaan, bevestigt het COA aan Dagblad van het Noorden. Ongeveer 50 van hen hebben op stoelen moeten slapen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In het aanmeldcentrum is slechts plaats voor 55 kinderen. Momenteel verblijven er echter 350 alleenstaande minderjarigen in centrum Ter Apel. COA-woordvoerder Jacqueline Engbers zegt tegen Dagblad van het Noorden dat de situatie “onacceptabel” is.

Ook de kamers waar de kinderen verblijven zijn niet in goede staat. “Ik weet niet of ze vies zijn, maar er is minimale begeleiding voor ze voorhanden. Daar zijn we niet in geslaagd. Dat hebben we al eerder aangegeven.” Volgens UNICEF Nederland hebben ook naar schatting een tiental kinderen de nacht buiten moeten doorbrengen op Ter Apel.

Het aantal niet-begeleide minderjarigen in de instelling is sinds juni verdubbeld. De meeste kinderen zijn tussen de 14 en 18 jaar en komen uit Syrië. Engbers wilde tegenover de krant bevestigen noch ontkennen of de kinderen door hun ouders waren vooruitgestuurd. Wel zei ze dat kinderen meestal voorrang krijgen in het overbelaste aanmeldcentrum. “Deze kinderen moeten wat ons betreft goed opgevangen en begeleid worden.”

De kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft haar zorgen geuit over de situatie in Ter Apel. UNICEF maakt zich ook zorgen over kinderen die asiel zoeken. Na de maatregelen die het kabinet vrijdag heeft aangekondigd om de vluchtelingencrisis in Nederland aan te pakken, zijn er nieuwe voorwaarden gesteld aan de hereniging van vluchtelingenkinderen met hun ouders. Maar volgens UNICEF Nederland zijn deze voorwaarden in strijd met bestaande regels en het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

“Kinderen hebben het recht om zo snel mogelijk met hun ouders te worden herenigd”, zei UNICEF in een verklaring. Volgens de nieuwe voorstellen mogen gezinsleden die na vluchtelingengezin willen reizen alleen naar Nederland komen als er een thuis voor het gezin is. Volgens UNICEF mag dit geen voorwaarde zijn voor gezinshereniging. Het heeft “grote negatieve gevolgen” voor kinderen, die onnodig lang van hun ouders zouden worden gescheiden.

De organisatie maakt zich ook zorgen over kinderen die zelf hun toevlucht zoeken in Nederland en zegt “verontrustende signalen” te hebben ontvangen over hun gezondheid en veiligheid. Zo’n 300 mensen hebben zaterdagnacht bij dalende temperaturen buiten in Ter Apel doorgebracht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?