Ultrabeveiligde gevangenis krijgt een eigen rechtszaal om de kans op ontsnapping uit de gevangenis te verkleinen


Binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught wordt een rechtszaal gebouwd, waar de zwaarste veroordeelden en verdachten van het land worden vastgehouden. Daar kunnen rechters zittingen van strafzaken afhandelen, waardoor de noodzaak om gedetineerden over te brengen naar gerechtsgebouwen elders in Nederland afneemt. De kleine rechtszaal binnen de muren van de penitentiaire inrichting gaat 15 miljoen euro kosten en is al in aanbouw, schrijft minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer.

De rechtszaal ter plaatse moet het risico van een gewelddadige ontsnappingspoging of moordpoging verminderen wanneer verdachten naar een proces worden vervoerd. De logistieke procedure omvat rijen en rijen gepantserde voertuigen die vaak snel rijden en met zwaailichten en sirenes actief zijn, wat met name in Vught voor ernstige verkeershinder zorgt. De EBI-faciliteit huisvest criminelen zoals de veroordeelde leider van de georganiseerde misdaad Willem Holleeder, de vermoedelijke misdaadbaas Ridouan Taghi wiens strafzaak nu aanhangig is, en ook Syriërs die heimelijk naar Nederland zijn gereisd en worden verdacht van terrorisme of zijn veroordeeld voor dergelijke aanklachten

Lees ook:  25 profvoetballers plaatsten weddenschappen op hun eigen wedstrijden, toernooien

De verwachting is dat het gevangenisvervoer de komende jaren voor extra problemen en risico’s zal zorgen, omdat er in de gemeente Noord-Brabant meerdere grote infrastructurele projecten op stapel staan. Hierdoor wordt de beveiligde gevangenis nog minder toegankelijk. De burgemeester van Vught had de minister gevraagd maatregelen te nemen om deze veiligheidsrisico’s te beperken en de situatie rond de EBI te verbeteren. “Door recht te spreken binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught vergroten we de veiligheid voor de samenleving”, meldt Weerwind. Ook komt er een nieuwe tijdelijke weg bij de gevangenis.

De minister werkt al geruime tijd aan plannen om de soms extreme risico’s die gepaard gaan met verdachten van detentie wegens ernstige criminaliteit, waaronder terrorisme, in te dammen. Zo komt er binnenkort in Vught een videovoorziening om aspecten van de gedetineerdenbehandeling binnen de penitentiaire inrichting digitaal af te ronden.

Er is nog geen opleveringsdatum voor de beoogde rechtszaal, waar voor publiek en pers beperkte ruimte zal zijn. Een rechter kan per strafzaak beslissen of er statusverhoren, getuigenverhoren of eventueel inhoudelijke terechtzittingen in de EBI plaatsvinden. Weerwind onderzoekt of er voldoende belangstelling is om gebruik te maken van de interne rechtszaalvoorziening.

Lees ook:  Drie mensen, hond omgekomen bij ongeval met spookrijder op snelweg Noord-Brabant

Op Schiphol Airport is al een gecombineerd detentiecentrum en gerechtsgebouw aanwezig. Daarnaast komen er extra beveiligde hoorlocaties in Lelystad en Vlissingen. De nieuwe maatregelen komen daar bovenop, aldus Weerwind.

Plaats een reactie