Uit onderzoek blijkt dat Limburgse gemeenten het meest kwetsbaar zijn voor georganiseerde misdaad


Gemeenten in Zuid-Limburg lopen de meeste kans in de greep van de georganiseerde misdaad, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Zo staat Heerlen op nummer 1 in de Underworld map ranking, die donderdag is gepubliceerd. Het nieuwscentrum onderzocht de kwetsbaarheid van Nederlandse gemeenten voor ondermijnende criminaliteit die de maatschappelijke orde ondermijnt. Kerkrade is nummer 2, gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Schiedam.

Heerlen blijkt op veel gebieden kwetsbaar voor criminelen. De politie telde in de eerste tien maanden van dit jaar 131 gevallen van drugshandel en 48 gevallen van wapenhandel, aldus RTL Nieuws.

Daarnaast is bijna 5 procent van de gebouwen in de stad eigendom van iemand met een strafblad en loopt 1 op de 15 jongeren een verhoogd risico om in drugsgerelateerde criminaliteit terecht te komen. In Heerlen kampt 1 op de 8 huishoudens met problematische schulden.

Het is voor het eerst dat RTL Nieuws de Underworld-kaart publiceert. De analyse geeft gemeenten inzicht in waar zij kwetsbaar zijn. Het onderzoek kan bewoners en bedrijven helpen om signalen van witwassen of andere invloeden van de onderwereld op de bovenwereld te herkennen. Bepaalde signalen van ondermijning, zoals het aantal kwetsbare jongeren en de wapenhandel, zie je vaker in steden. In kleinere gemeenten zijn drugsverdachten vaak familie van elkaar, zo bleek uit het onderzoek.

Lees ook:  Ziekteverzuim op hoogste punt in 20 jaar

Burgemeester Roel Wever zei tegen RTL dat het hem niet verbaast dat zijn gemeente Heerlen de ranglijst aanvoert. “We zitten hier aan de grens, waardoor criminelen heen en weer kunnen gaan. En we hebben grote maatschappelijke problemen die nog steeds het gevolg zijn van de [coal] sluiting van de mijn. De derde generatie is werkloos, dan krijg je dit soort moeilijkheden.”

Opvallend is het aantal Limburgse gemeenten in de top 10. Sittard-Geleen staat op plaats 7, Brunssum op plaats 9 en Roermond op plaats 10.

De Limburgse gouverneur Emile Roemer zei zich grote zorgen te maken. “Met 80.000 onbewaakte grensovergangen is het heel makkelijk om hier ondermijning te organiseren en ook heel snel weg te gaan zonder gepakt te worden. De politie moet erbij, de rechterlijke macht moet versterkt worden, evenals het strafrechtelijk onderzoek. Limburg kan dit niet alleen, ‘, zegt Roemer tegen RTL Nieuws.

Plaats een reactie