Tweederde van de werkgevers geeft hoge inflatiebonussen om werknemers te helpen


Ruim tweederde van de werkgevers geeft iets extra’s aan hun personeel om te helpen bij koopkrachtproblemen als gevolg van de hoge inflatie. De meeste bieden een eenmalige bonus, maar loonsverhogingen, budgetcoaches en hogere reiskostenvergoedingen komen ook veel voor, meldt werkgeversorganisatie AWVN na onderzoek bij een representatieve groep van 170 bedrijven.

“Werkgevers schatten dat 24 procent van de werknemers in financiële moeilijkheden verkeert als gevolg van de stijgende prijzen voor levensonderhoud. Ze zien dat medewerkers het moeilijk hebben en willen daarom iets extra’s doen. Ondanks dat veel bedrijven zelf ook last hebben van hoge prijzen en hogere kosten van grondstoffen”, aldus de organisatie.

Volgens AWVN geeft 33 procent van de werkgevers hun personeel nu al iets extra’s en gaat 38 procent dat in de nabije toekomst doen. Veertig procent van de werkgevers gaf een eenmalige bonus. De helft hiervan was 500 euro of meer. De meeste werkgevers houden bij het toekennen van deze bonus geen rekening met het inkomen van werknemers.

Lees ook:  Schiphol heeft al voor 16 miljoen euro stikstofemissierechten van boeren gekocht

Naast de financiële hulp faciliteren werkgevers ook de inzet van budgetcoaches, verhogen ze reiskostenvergoedingen of bieden ze loonsverhogingen aan. Ook bieden ze meer werkuren aan of betalen ze vakantiedagen uit.

Werkgevers willen hun werknemers zoveel mogelijk helpen, maar velen geven aan tegen hun grenzen aan te lopen, aldus de AVWN.

Plaats een reactie