Tweede Kamer komt terug van reces om te debatteren over stikstofcommentaar Hoekstra

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer heeft dinsdag het zomerreces onderbroken om Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken en CDA-leider, te ondervragen over zijn uitspraken over het stikstofbeleid. Hoekstra zei vrijdag in het AD dat de kabinetsdoelstellingen om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren niet in steen gebeiteld zijn voor zijn partij. Dat viel niet in goede aarde bij coalitiepartners VVD, D66 en ChristenUnie, die dit standpunt niet kenden. Ook de oppositie maakt zich zorgen over deze mogelijke koerswijziging.

Coalitiebronnen begrijpen de lastige positie van het CDA maar hebben vooral kritiek op de manier waarop de partij hiermee – via de media, zonder voorafgaand overleg – naar buiten is gekomen. “Heel lelijke” en “strategisch domme” mensen in de coalitie mopperen. De christen-democraten nemen hiermee veel politieke risico’s, zeggen de bronnen. De kiezers en supporters van de partij verwachten nu iets, en de resultaten zijn niet gegarandeerd. De bronnen benadrukten dat de afspraken stand houden zolang er geen andere afspraken worden gemaakt. Dat is altijd zo in de politieke arena.

AD publiceerde Hoekstra’s interview vlak voor de eerste ministerraadvergadering na het zomerreces. Hoekstra kreeg tijdens die bijeenkomst volgens bronnen te maken met felle kritiek. De coalitie heeft vaste afspraken gemaakt over de stikstofdoelen, wat de afgelopen maanden tot hevig protest van de boeren leidde. Volgens de opiniepeilingen keren boeren zich af van het CDA, van oudsher een partij voor boeren. De christen-democraten staan ​​er slecht voor in de peilingen, terwijl Caroline van der Plas’ boerenpartij BBB snel terrein wint.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat Hoekstra met zijn uitspraken staatsrechtelijk op glad ijs lag omdat ministers moeten staan ​​voor de eenheid van het kabinetsbeleid. Tegelijkertijd zei hij dat Hoekstra in zijn hoedanigheid als CDA-leider wel wat meer speelruimte heeft. Het kabinet heeft de verklaringen voorlopig opgeborgen, zei Rutte na de ministerraad. De coalitie houdt vast aan de gestelde doelen. Wat de kou een beetje uit de lucht haalt, is dat het CDA niet heeft gezegd het regeerakkoord open te breken, maar de gesprekken tussen bemiddelaar Johan Remkes en de sector af te wachten.

PVV-leider Geert Wilders wil dinsdag ook Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag bij het debat hebben. Een meerderheid in de Tweede Kamer zal die motie, die Wilders dinsdag indient, waarschijnlijk steunen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?