Turkije dagvaardt Nederlandse ambassadeur wegens Haagse demonstrant die Koran verscheurde


Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege een recent protest met de Koran in Den Haag. Edwin Wagensveld van de anti-islamgroepering Pegida heeft zondag voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw een koran verscheurd.

“We veroordelen en protesteren tegen deze gruwelijke en verachtelijke daad”, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De autoriteiten eisen dat Nederland dergelijke “provocerende acties” niet toestaat.

Het ministerie verwees vorige week ook naar een koranverbranding door rechtsextremisten in Zweden. Deze haatmisdrijven beledigen de “heilige waarden” van Turkije, aldus het ministerie. “Dit maakt duidelijk dat islamofobie, discriminatie en xenofobie geen grenzen kennen in Europa.”

Volgens Pegida-leider Wagensveld is dit een “typische” reactie uit Turkije. “Turkije bemoeit zich voortdurend met zaken die in Europese landen gebeuren die Turkije niet aangaan, maar als het andersom gebeurt, is dat ineens ongepast.” De leider van de extreemrechtse anti-islamgroep is ontstemd over het feit dat de Nederlandse ambassadeur naar het Turkse ministerie gaat. “We staan ​​op deze manier Turkse inmenging toe. We doen er niets aan en laten het gewoon gebeuren.” Wagensveld zei dat de ambassadeur een vaste parkeerplaats moet krijgen bij het ministerie “want dit gaat vaker gebeuren”.

Lees ook:  Geen Nederlandse kabinetsleden aanwezig bij WK-wedstrijd Oranje - USA

Wagensveld was alleen toen hij zondag de koran verscheurde. Hij wilde het boek verbranden, maar de politieagenten ter plaatse hielden hem tegen.

Plaats een reactie