Treinen stoppen, weg dicht in Flevoland vanwege stroomstoring

Image source - Pexels.com


Tussen Lelystad en Dronten rijden er tot maandag zeker 05.00 uur geen treinen vanwege een defecte bovenleiding veroorzaakt door een stroomstoring in delen van Flevoland op vrijdag. In plaats daarvan worden bussen ingezet en worden intercity’s langs het traject omgeleid naar Amersfoort, aldus de NS. Ook de N307/Overijsselseweg bij Dronten blijft tot zeker zaterdag 12.00 uur afgesloten.

De stroomstoring is volgens netbeheerder TenneT veroorzaakt door een kortsluiting en een daaropvolgende brand op het hoogspanningsstation in Lelystad waar op dat moment werkzaamheden werden verricht. De gebruikelijke veiligheidsmechanismen faalden en hoogspanningsleidingen raakten oververhit.

“Er wordt constant aan het elektriciteitsnet gewerkt en 99 van de 100 keer gaat het goed”, zegt Han Slootweg, hoogleraar elektrotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, tegen de NOS. “Kortsluitingen komen ook vaker voor, maar net als thuis schakelt de aardlekschakelaar alles uit bij kortsluiting, dit gebeurt ook op grotere schaal in zo’n hoogspanningsstation en dat gebeurt binnen tienden van een seconde.”

Ook een tweede back-upsysteem faalde volgens de NOS, waardoor een uitzonderlijke situatie ontstond waarbij kabels naar de grond zakten en grote schade aanrichtten. FlevoWegen meldt dat reparatiewerkzaamheden aan de N307, waaronder het opruimen van stroomkabels, langer duren dan verwacht en dat de heropening van de weg daardoor vertraging oploopt. Ondertussen meldt ProRail forse schade aan materieel door de stroomstoring. Een hoogspanningskabel die na de stroomstoring op een bovenleiding bij Swifterbant is gevallen, heeft een enorme stroom aan stroom naar het NS-net gestuurd, waardoor schakelaars en kabels zijn uitgebrand.

“We verwachten dat het herstel lang zal duren”, aldus de spoorwegnetbeheerder. Later dit weekend wordt meer bekend over de “nadere verwachting” over het treinverkeer op dit traject, aldus de NS.

Door de stroomstoring zaten zo’n 350 passagiers bekneld in een trein die vrijdagmiddag tot stilstand kwam. Zij moesten volgens ProRail uit de trein worden geëvacueerd en vervolgden hun reis per bus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?