Train arbeiders die meer stakingen voorbereiden omdat vakbonden beweren dat NS niet onderhandelt

Image source - Pexels.com


De vakbonden, die duizenden werknemers van NS vertegenwoordigen, zeiden bereid te zijn stakingen te blijven organiseren totdat ze een nieuw contract met de NS hebben. De drie vakbonden, FNV Spoor, VVMC en CNV, organiseerden in augustus vijf eendaagse stakingen die elke dag een andere regio moesten treffen. Door de staking van dinsdag in het midden van het land heeft de NS bijna alle treinen moeten schrappen.

Eerder zei FNV al dat NS op 31 augustus met een nieuw contract moet komen waar de vakbonden tevreden mee zijn, anders gaan arbeiders landelijk staken. Vakbondswerkers beweren dat hun loon al jaren geen gelijke tred houdt met de inflatie, terwijl de druk op het werk alleen maar is toegenomen. Ze willen een eenmalige uitkering van 600 euro per werknemer, automatische loonsverhogingen in lijn met de inflatie en een aanpassing van de VUT-regelingen. Ze beweren ook dat ze veel weekenden en nachten moeten werken, zelfs als ze de pensioengerechtigde leeftijd naderen, terwijl hun pauzeduur wordt verkort. Dat komt door honderden vacatures bij de NS, aldus de vakbonden.

Vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao leidden de afgelopen twee weken tot de stakingen. De vakbonden zeggen berichten in de media te hebben gezien waarin de NS toegeeft dat de bal in hun kamp ligt. “We zijn blij dat de werkgever nu tot deze conclusie is gekomen, omdat het oorverdovend stil was van die kant. Tot nu toe hebben we echter nog geen uitnodiging van NS voor gesprekken ontvangen”, aldus de vakbonden donderdag in een verklaring.

Er worden meer arbeidsacties voorbereid vanwege het gebrek aan communicatie tussen de twee partijen. “NS heeft nog geen contact opgenomen met de vakbonden, dus we zullen de volgende stakingen samen met onze demonstratieleiders blijven organiseren”, aldus de vakbonden. “Ze zullen pas stoppen met campagne voeren zodra er een goede cao is.”

“We begrijpen de zorgen en berichten van onze collega’s”, zei Bert Groenewegen, de waarnemend CEO van NS, eerder deze week tijdens de eendaagse acties. “Stakingen doe je niet zomaar. Daarom gaan we graag met de vakbonden in gesprek om tot een goede cao te komen.”

De vakbonden wijzen er ook op dat veel nieuwe medewerkers bij de NS binnen een paar jaar stoppen. Bovendien hadden ze kritiek op het feit dat de spoorweg de “menselijke dimensie uit het hart van het bedrijf” zou verwijderen, omdat vacatures onvervuld blijven. “Treinen worden dagelijks geschrapt vanwege een tekort aan personeel. Reizigers die service nodig hebben, wachten urenlang aan de balies en veel te vaak krijgen mensen met een handicap niet de hulp die ze nodig hebben om met het openbaar vervoer te reizen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?