Traditionele Haagse vreugdevuren worden vanavond aangestoken, niet met Oud en Nieuw vanwege de wind


De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp in Den Haag worden een dag eerder ontstoken dan gepland. De verwachting is dat het op oudejaarsavond te hard gaat waaien, waardoor de houten pallets vanaf vrijdagavond 23.00 uur in vlammen opgaan.

De gemeente Den Haag heeft bekend gemaakt dat er op oudejaarsavond windkracht 6 of 7 op het strand wordt verwacht. Dat komt overeen met windsnelheden van zo’n 40 tot 60 kilometer per uur. “Dat vormt een te groot risico voor omwonenden, toeschouwers en gebouwen.” Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, noemde het een domper dat de vreugdevuren rond de jaarwisseling zelf niet kunnen worden aangestoken. “Maar we hebben afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als dat veilig kan. Veiligheid staat voorop.”

Vanwege de slechte weersvoorspelling gaat de vuurwerkshow en het nieuwjaarsfeest rond de Hofvijver zaterdagavond niet door. Ook de kleinere vreugdevuren in de wijken Laak en Escamp mogen niet worden aangestoken. De bouw daarvan zou zaterdag beginnen.

Lees ook:  Kabinet keurt € 200 miljoen fonds goed voor geschiedenis van slavernij sociale programma's, onderwijs

Op de stranden van Scheveningen en Duindorp zijn de afgelopen dagen houten pallets opgestapeld. Deze stapels mogen maximaal 10 meter hoog, 10 meter lang en 10 meter breed zijn.

De vreugdevuren waren jarenlang een traditie in Scheveningen en Duindorp. Jongeren uit de wijken werkten dagenlang om de hoogste stapel hout te bouwen. Tijdens de jaarwisseling van 2018 naar 2019 liep het mis. De harde wind blies vervolgens smeulend hout over Scheveningen. De regen van brandende sintels veroorzaakte daar voor meer dan een miljoen euro schade.

Toen bleek dat de twee stapels hout op het strand veel hoger waren dan met de gemeente was afgesproken. De torens mochten 35 meter hoog zijn, maar de Duindorp-stapel was bijna 49 meter hoog en die in Scheveningen was ruim 45 meter. De gemeente deed onvoldoende om de regels te handhaven. Het onderzoek leidde tot het aftreden van burgemeester Pauline Krikke.

Vanwege de gloeiende sintels waren de vreugdevuren de volgende oudejaarsavond niet toegestaan. Daarna mochten de vreugdevuren niet meer worden aangelegd vanwege beperkingen in verband met het coronavirus. Dit jaar kregen Scheveningen en Duindorp voor het eerst in vier jaar toestemming om de stapels hout op te bouwen.

Lees ook:  Voetballer Miedema scheurt haar kruisband en is twijfelachtig voor het WK

Plaats een reactie