Totaal aantal Nederlandse Covid-ziekenhuizen weer onder de 600; Nieuwe infecties bereikt dieptepunt in 80 dagen

Image source - Pexels.com


Het ziekenhuis in Nederland behandelde voor het eerst sinds 24 juni voor het eerst minder dan 600 patiënten met Covid-19. Dinsdagmiddag waren er 580 patiënten met de ziekte in behandeling. Ondertussen testten afgelopen week minder dan 9.000 mensen positief op het SARS-CoV-2-coronavirus, het laagste weektotaal sinds begin juni. Ook bij de riooltoezicht is een forse daling van de virusdeeltjes te zien, al zitten alle regio’s in Nederland nog midden in de schoolvakantieperiode.

Van de 580 mensen met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen lagen er 41 op de intensive care. Dat totaal schommelt al twee maanden rond de 40. De overige 539 patiënten werden behandeld op de reguliere zorgafdelingen, blijkt uit cijfers van het LCPS.

Een week geleden waren er bijna 700 patiënten in de ziekenhuiszorg, wat betekent dat het aantal patiënten sinds afgelopen dinsdag met 17 procent is gedaald. De patiëntencijfers op de intensive care waren vrijwel vlak. Gemiddeld namen ziekenhuizen de afgelopen zeven dagen 69 patiënten met de ziekte op, waaronder vier die naar een IC werden gestuurd. Een week eerder werden dagelijks gemiddeld 83 patiënten opgenomen, waarvan vijf op de intensive care. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde met 17 procent.

Cijfers van het LCPS omvatten elke gehospitaliseerde patiënt die positief test op de coronavirusinfectie vanwege de manier waarop het geïsoleerd houden van de ziekenhuismiddelen van invloed is. Het RIVM gebruikt gegevens van de intensive care-monitor NICE, maar in het verleden hebben deze gegevens alleen betrekking op patiënten in actieve zorg voor Covid-19-symptomen. Uit gegevens van het RIVM en NICE bleek dat er van maandag tot en met zondag 305 patiënten met de ziekte werden opgenomen, evenveel als de voorgaande kalenderweek. Het aantal IC-opnames steeg in die tijd van 26 naar 27, aldus het RIVM.

Ongeveer 8.906 mensen testten positief op het SARS-CoV-2-coronavirus tijdens de periode van zeven dagen die eindigde op dinsdagochtend. Dat was het laagste weektotaal in meer dan twee maanden. Het totaal was bijna 24 procent lager dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Het aantal door de GGD geteste mensen bleef echter dalen, met slechts 11.700 tests afgelopen kalenderweek. Dat was 17 procent minder.

Uit rioolsurveillance bleek ook dat het aantal gevonden coronavirusdeeltjes in het rioolwater in de tweede volle week van augustus met 33 procent is gedaald. Dat cijfer begon licht te stijgen van 15-17 augustus. “In beide weken was het gemiddelde aantal virusdeeltjes het hoogst in Amsterdam-Amstelland”, aldus het RIVM. “De BA.5 Omicron-variant werd het vaakst gedetecteerd en de BA.4-variant werd opnieuw minder gedetecteerd.” De BA.5-variant is al vier weken lang verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de infecties.

De basisreproductiewaarde (R) steeg van 0,81 naar 0,88, wat aangeeft dat 100 mensen die besmet waren met het virus op 8 augustus 88 anderen besmetten. Vervolgens gaven ze het virus door aan 77 mensen, die op hun beurt nog 68 personen besmetten, zo bleek uit het model van het gezondheidsinstituut.

Het RIVM zei ook dat er vorige week zo’n 31 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 bij het instituut zijn gemeld, tegen 25 de week ervoor. Het is niet verplicht om dergelijke sterfgevallen tijdig te melden, waardoor het instituut soms weken nadat ze zich hebben voorgedaan nieuwe sterfgevallen verneemt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?