Tijdens de kerstvakantie gaan er weer meer supermarkten open


Op eerste en tweede kerstdag zijn in Nederland meer supermarkten open dan voorgaande jaren. In bijna 70 procent van de supermarkten zijn dit jaar klanten welkom voor de feestdagen, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Openingstijden.nl. Vorig jaar was de helft van de supermarkten op eerste kerstdag open. Zes jaar geleden was dat nog maar 20 procent.

Zo’n 45 procent van de supermarkten is dit jaar op eerste kerstdag open en op tweede kerstdag 91 procent. In bijna acht op de tien gemeenten is op eerste kerstdag minimaal één supermarkt open.

In Amsterdam kunnen shoppers op 25 december terecht bij 150 supermarkten, wat neerkomt op zo’n 81 procent van de supermarkten in de hoofdstad. In Den Haag zijn 69 supermarkten open, zo’n 83 procent van het totaal. In Alkmaar (82 procent), Leiden (81 procent) en Almere (87 procent) zijn ook op 25 december relatief veel supermarkten open.

Lees ook:  Tientallen Extinction Rebellion-demonstranten opgepakt op snelweg bij Den Haag; A12 weer gedeeltelijk open

Op tweede kerstdag zijn aanzienlijk meer supermarkten open, ongeveer negen op de tien hebben openingstijden. Dat is meer dan vorig jaar, toen waren dat nog acht op de tien supermarkten. Op tweede kerstdag is in elke gemeente met een kruidenierswinkel minimaal één supermarkt open.

Of de supermarkten een beetje open zijn, hangt af van de supermarktketen. Dirk van den Broek zal de meeste supermarkten openhouden, zo’n 72 procent van zijn winkels is open. Daarna volgen DekaMarkt (70 procent), Plus (68) en Vomar (64). De keten NettoRama gaat bijna overal dicht op één winkel na, en ook Aldi is op eerste kerstdag bijna overal dicht: slechts 6 procent van de winkels onder die keten zal open zijn.

Openingstijden.nl scant wekelijks de websites van duizenden winkeliers om een ​​zo compleet mogelijk overzicht van openingsdagen en -tijden te verzamelen.

Plaats een reactie