Tientallen zoeken spoedeisende hulp vanwege valpartijen op ijzige trottoirs, wegen


Donderdag en vrijdag zijn tientallen mensen gewond geraakt door ijs op straat. Ze vielen tijdens het lopen of fietsen of kregen een auto-ongeluk en moesten naar de eerste hulp.

Het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes ontving tussen donderdagavond en vrijdagochtend “minstens 20 patiënten op de spoedeisende hulp met klachten die verband houden met de gladheid. Je kunt denken aan vallen op hun hoofd of het oplopen van hand-, pols-, heup-, been- en rugletsel.”

Ook ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft laat weten dat het “weer drukker dan normaal was op onze spoedeisende hulp vanwege de gladheid in de regio. Ongeveer 14 mensen bezochten onze spoedeisende hulp na een val, voornamelijk na hoofdletsel of pols-, enkel- en heupfracturen.”

De spoedeisende hulp van het Haga Ziekenhuis in Den Haag heeft vrijdagochtend 25 mensen behandeld die slachtoffer waren geworden van de gladheid. “Het gaat vooral om hoofdletsel en botbreuken. Het is drukker dan normaal; dit is niet wat we normaal op een vrijdagochtend zien”, aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis in Den Haag zet zaterdag extra mensen in omdat het een nieuwe toestroom van gewonden verwacht.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft vrijdag op de spoedeisende hulp zeker zes valslachtoffers behandeld. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam had “een enorm drukke avond, nacht en ochtend. Mensen uit de late dienst werkten de hele nacht door. We zien veel mensen met polsbreuken door een val.”

Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder had “40 procent meer spoedeisende hulp dan op een normale dag. Het gaat dan vooral om verwondingen door een val. Hierbij kunt u denken aan diverse soorten botbreuken (heup, enkel, polsen) en blauwe plekken. We zien momenteel veel heupkomfracturen.”

Andere ziekenhuizen bleven relatief rustig. Zo zegt het Amphia ziekenhuis in Breda dat de spoedeisende hulp “geen extra toestroom van verwondingen heeft gehad in verband met de gladheid en de nachtvorst”. Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen telde vrijdag slechts één gevallen fietser en donderdag geen valslachtoffers. Ook het St Jansdal in Hardewijk behandelde niet veel extra patiënten vanwege de ijzige wegen. Vanmorgen was er “een enkel bot gebroken door een val”, maar van “grote drukte” is geen sprake, aldus een woordvoerder.

Lees ook:  Nederland wil meer aandacht voor Rusland die kinderen uit Oekraïne ontvoert

Hoewel het de afgelopen dagen ook stil was in de Martini Ziekenhuizen in Groningen, waren er vannacht iets meer “kapotte onderdelen” op de SEH. Om hoeveel personen het precies gaat, kan een woordvoerder niet zeggen. “Maar het is niet erg. Mensen lijken goed voorbereid op de gladheid.”

Plaats een reactie