Tientallen meldingen van Nederlanders die vastzitten in Peru te midden van politieke onrust


Tientallen Nederlanders in Peru hebben contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat ze door de politieke onrust in dat land in de problemen zijn gekomen. De meeste meldingen zijn gedaan door Nederlanders die om uiteenlopende redenen, zoals gesloten luchthavens, hun reis niet konden voortzetten, meldt het ministerie donderdag.

Geen van de mensen die contact opnamen met het ministerie was gevestigd in Machu Picchu, de beroemdste bezienswaardigheid van het land. Honderden toeristen zitten daar vast omdat de treinverbinding tussen de Incastad en de rest van het land wegens protesten is stilgelegd.

President Pedro Castillo werd vorige week afgezet en gearresteerd in Peru nadat hij had geprobeerd het parlement te ontbinden om afzetting te voorkomen. De politicus wordt verdacht van samenzwering en het organiseren van een opstand, alsook van corruptie. Sinds de afzetting van Castillo hebben zijn aanhangers dagelijks geprotesteerd. Zijn plaatsvervanger, vicepresident Dina Boluarte, heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen in een poging de vrede in dat land te herstellen.

Lees ook:  Schiphol schrapt 14.500 vluchten als de definitieve krimp begint

Nederlanders in het Zuid-Amerikaanse land kregen het advies zich te melden bij de Nederlandstalige informatiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weet het ministerie welke Nederlanders daar aanwezig zijn en hoe ze te bereiken zijn. De Nederlandse overheid gaat de dienst ook gebruiken om berichten te sturen over de laatste ontwikkelingen in het land. Daarnaast adviseerde het ministerie Nederlandse toeristen zich te registreren bij het IPeru-portaal van het Peruaanse Ministerie van Toerisme.

Het Nederlandse ministerie raadde reizen naar Peru af. Het reisadvies voor bijna het hele land was ingesteld op Code Oranje. Code Rood is van toepassing op de hele Vallei van de rivieren Apurímac, Ene en Mantaro, bekend als de VRAEM-regio, in centraal Peru.

Plaats een reactie