Tientallen Kamerleden geven hun neveninkomsten niet op


Tientallen parlementariërs hebben nagelaten hun bijverdiensten op tijd aan te geven, terwijl dit al sinds 1990 wettelijk verplicht is. Dit jaar hebben 50 parlementariërs de deadline voor het aangeven van hun nevenverdiensten gemist. Drie van hen zijn lijsttrekkers, meldt BNR op basis van interne documenten van HR-medewerkers van de Tweede Kamer die zijn ontvangen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Negentig voormalige en huidige parlementariërs misten de deadline van 1 april om hun bijverdiensten aan de Belastingdienst te melden, maar 40 dienden hun rapporten uiteindelijk te laat in. De Tweede Kamer, de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement, bestaat uit 150 parlementariërs.

Parlementariërs die meer dan 14 procent van hun salaris verdienen (zo’n 17.000 euro) worden bezuinigd op het geld dat ze krijgen voor hun werk als Kamerlid. De wet noemt dat ‘vrijwaring’. Die korting kan oplopen tot 35 procent van de beloning – ruim 40.000 euro per jaar. Kamerleden kunnen er ook voor kiezen om geen aangifte te doen en de maximale verlaging van hun salaris op te nemen.

Lees ook:  Verdachte van schietpartij in winkelcentrum wisselde waarschijnlijk van auto; Voertuigbeschrijving vrijgegeven

Van drie van de 40 parlementsleden die eind dit jaar hun rapporten indienden, werd hun salaris verlaagd. Veel Kamerleden hebben hun inkomen al jaren niet opgegeven. Vijftien Kamerleden en oud-Kamerleden hebben hun inkomen over 2020 nog niet opgegeven. Zeker één heeft niets over 2018 opgegeven.

Integriteitshoogleraar Rob van Eijbergen sprak van “bizar hoge aantallen” parlementariërs die zich nog steeds niet aan deze wet houden en hun inkomen niet aangeven. “Zeker als je bedenkt hoeveel er al over gezegd en geschreven is. Je zou verwachten dat Kamerleden zich aan de regels houden’, zei hij tegen de omroep.

De Tweede Kamer heeft de namen van de Kamerleden die hun neveninkomsten niet hebben opgegeven niet bekendgemaakt. Wel schorste de Kamer in oktober FvD-leider Thierry Baudet omdat hij dat niet deed en berispte FvD-Kamerleden Freek Jansen en Gideon van Meijeren om dezelfde reden.

Plaats een reactie