Tientallen arrestaties in meerdere Nederlandse steden na winst Marokko op WK


De politie arresteerde mensen in verschillende steden tijdens rellen na de overwinning van Marokko op Portugal in de kwartfinales van het WK. In Rotterdam hield de politie 14 mensen aan, in Amsterdam waren er 13 arrestaties. In Den Haag waren dat er vier, evenals in Utrecht.

In Rotterdam moest de ME in de buurt van het Kruisplein ingrijpen en werden politiepaarden ingezet om de overgebleven menigte uiteen te drijven. De Rotterdamse politie verrichtte meerdere aanhoudingen voor het afsteken van zwaar vuurwerk en hield iemand aan die zich niet kon legitimeren. Een andere persoon werd ook gearresteerd voor het plegen van openlijk geweld.

In Amsterdam was op meerdere plaatsen onrust. Onder de grote groep feestende voetbalsupporters bevond zich volgens de politie ook een kleine groep relschoppers “die het verpesten voor hun mede-Amsterdammers”.

Er werd zwaar vuurwerk afgestoken, mensen dansten op auto’s en er werd met stenen naar de politie gegooid. “Dit heeft niets meer te maken met het vieren van een feest”, aldus de politie, die verdere aanhoudingen niet uitsluit.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De ongeregeldheden in de hoofdstad waren op Tussen Meer waar een noodbevel werd afgekondigd. Iedereen moest het gebied verlaten en er werd een Duits waterkanon ingezet.

Op het Mercatorplein en in Amsterdam Oost bij de Molukkenstraat heerste volgens de politie soms een grimmige sfeer. In Amsterdam Oost trad de ME op, waarna een grote groep relschoppers het kruispunt Insulindeweg en Molukkenstraat verliet.

In de Haagse Schilderswijk is een noodbevel afgekondigd, waardoor personen die weigerden gehoor te geven aan politieaanwijzingen konden worden aangehouden. De politie riep de aanwezigen in de omgeving van de Vaillantlaan op om te vertrekken. Mensen gingen massaal de straat op na de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Portugal. Rond 22.45 uur gaf de politie aan dat het weer rustig leek rond de Vaillantlaan.

Ook in Utrecht, op het Moskeeplein in de Utrechtse wijk Lombok, werd de ME ingezet nadat daar onrust was ontstaan. De politie daar sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Lees ook:  Hilversum en Amsterdam annuleren vuurwerkshow vanwege slechte weersomstandigheden

In Amersfoort verliepen de festiviteiten in goede stemming en werden er geen arrestaties verricht, twitterde de politie.

Plaats een reactie