Tientallen arrestaties in Amsterdam, Rotterdam & Den Haag tijdens nieuwjaar


De politie verrichtte rond de jaarwisseling tientallen arrestaties in Amsterdam voor diverse vergrijpen, waaronder het afsteken van zwaar vuurwerk en het gooien daarvan naar politieagenten en omstanders. Politie en ME-eenheden kwamen ook tussenbeide op verschillende locaties in Rotterdam en Den Haag, waarbij alleen al in Rotterdam ongeveer drie dozijn mensen werden gearresteerd.

Een politiewoordvoerder in Amsterdam zei zondag dat er vannacht geen agenten gewond zijn geraakt. “Maar het is wel heel heftig als je met vuurwerk wordt bekogeld.” De aanhoudingen vonden plaats op verschillende plaatsen in de stad. “We zagen op verschillende locaties groepen mensen zwaar vuurwerk afsteken”, zegt de woordvoerder. Er zijn ook arrestaties verricht wegens schendingen van de openbare orde.

De politie moest in actie komen en mensen arresteren tijdens een vechtpartij op de Dam, waarbij veel mensen zich in groepjes hadden verzameld. Ook daar namen agenten vuurwerk in beslag, aldus de woordvoerder. In Amsterdam is er een verbod op het afsteken van nieuwjaarsvuurwerk, maar dit werd in de hele hoofdstad bijna volledig genegeerd.

Lees ook:  Nederlandse regering moet migratieklachten laten vallen, blokkade Bulgarije beëindigen, zegt EU-commissaris

Bij een steekincident op het Beursplein tussen de Dam en het Centraal Station in Amsterdam zijn drie mensen gewond geraakt. Minstens één persoon moest naar het ziekenhuis. De precieze omstandigheden worden nog onderzocht, aldus de woordvoerder. Er waren nog geen arrestaties op nieuwjaarsdag, zei ze.

Ook op de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West moest de politie ingrijpen. Daar zijn een aantal mensen aangehouden voor het gooien van vuurwerk.

Vanwege het slechte weer gingen de georganiseerde vuurwerkshows in Amsterdam niet of in een aangepast format door. Zo was er een show op het Museumplein, maar die bevatte alleen licht en muziek met een countdown naar het nieuwe jaar. De show met vuurwerk en drones in de A’DAM Toren vindt maandag plaats in plaats van het geplande nieuwjaarsevent.

De Rotterdamse politie hield zich bezig met tientallen arrestaties

De politie in Rotterdam en omgeving heeft in de eerste uren na middernacht 35 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij diverse misdrijven. Volgens een woordvoerder hadden de agenten het druk, maar was de algemene situatie ondanks vele tientallen incidenten beheersbaar.

Lees ook:  Berg afval groeit in de straten van Utrecht terwijl de staking van de vuilnismannen voortduurt

Ondanks dat er in Rotterdam een ​​vuurwerkverbod geldt, werd er massaal vuurwerk afgestoken in de stad. De politie en straathandhavingsteams grepen grotendeels niet in bij het observeren van mensen die vuurwerk afstaken.

Wel moesten politieagenten op verschillende plaatsen optreden, onder meer in de wijk Crooswijk waar de ME een grote groep jongeren uit elkaar moest halen omdat ze extreem krachtig vuurwerk afstaken en instructies van de politie om te vertrekken negeerden. Aanvankelijk meldde de politie dat er niemand was aangehouden, maar uiteindelijk werden daar 14 jongeren opgepakt wegens vechtpartijen, belediging van autoriteiten, brandstichting en vandalisme.

Niet alle incidenten hadden te maken met de nieuwjaarsviering. Zo zijn op de Leliënstein in Rotterdam-Zuid vier mensen aangehouden nadat ze een vuurwapen in de lucht zouden hebben geschoten.

In een woning aan de Schoestraat in Spijkenisse liep tegen middernacht een ruzie uit de hand. Een 35-jarige man werd neergestoken en raakte gewond. Hij werd naar een ziekenhuis in de regio gebracht. Een 58-jarige vrouw is aangehouden.

Lees ook:  Meer dan 3.800 brandincidenten tijdens nieuwjaar; Grote kerk, school zwaar beschadigd

In de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord is een restaurant beschoten, daarbij vielen geen gewonden. Rotterdamse bedrijfspanden en woningen waren het afgelopen jaar vaker doelwit van geweerschoten en explosies.

De Haagse politie grijpt op meerdere plaatsen in

Op meerdere plaatsen in Den Haag en omgeving grepen politie en ME-eenheden in om de orde te handhaven. Het was niet meteen duidelijk hoeveel mensen er zijn opgepakt, maar er zijn arrestaties verricht.

De politie moest ingrijpen bij een vreugdevuur in de Koppelstokstraat in Scheveningen, waar een fiets naar meerdere agenten werd gezwaaid om ze af te weren. Ook in de Thijssestraat in het Laakkwartier moest de ME een groep mensen uiteendrijven.

In Honselersdijk greep de ME in nadat er vuurwerk naar politieagenten was gegooid. Daar is in ieder geval één persoon aangehouden.

Plaats een reactie