Tieners vaker slachtoffer van seksueel geweld: studie


Tieners hebben vaak te maken met seksueel geweld. Ook jongeren zijn vaker slachtoffer van een misdrijf dan jongere kinderen, blijkt uit de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen van 2017 tot 2021.

Het rapport sprak van een “zorgwekkend beeld” van seksueel geweld en seksuele intimidatie onder jongeren tussen 15 en 17 jaar. Vijfendertig procent van de 13- tot 17-jarigen kwam in vijf jaar bij de politie in beeld als slachtoffer van seksueel geweld. jaar. Onder de 0- tot 12-jarigen was dat 14 procent. In meer dan de helft van de gevallen worden de kinderen opnieuw slachtoffer van een zedendelict of ervaren ze ernstig geweld. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, Conny Rijken, noemde de conclusies van het onderzoek ‘verontrustend’.

Volgens het rapport hebben naar schatting 95.000 tienermeisjes en ongeveer 34.500 tienerjongens minstens één keer te maken gehad met seksueel geweld of seksuele intimidatie. Deze schattingen zijn gebaseerd op CBS-cijfers.

Het rapport riep op tot effectievere preventie en passende hulp aan slachtoffers. Het is onduidelijk of de bestaande maatregelen ter voorkoming van seksueel geweld enig effect hebben. Het rapport noemde dat ook ‘zorgwekkend’. Het invoeren van maatregelen die uiteindelijk ondoeltreffend blijken te zijn, kan het probleem verergeren, waarschuwde de rapporteur.

Lees ook:  Eerste nachtvorst dit seizoen tot nu toe lokaal in Limburg geconstateerd

De overheid moet het voortouw nemen om scholen en hulporganisaties een “sterkere sturing” te geven in het onderwijs over seksualiteit en seksuele diversiteit. Oudere tieners zouden bijvoorbeeld ook seksuele en relationele voorlichting moeten krijgen. Op dit moment is dat alleen verplicht in het basisonderwijs en het lager secundair onderwijs, aldus de rapporteur. “Terwijl het juist de oudere tieners zijn die vaak te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat op de leeftijd dat ze volop bezig zijn met het verkennen van relaties en hun seksualiteit.”

Ook moet er passende hulp komen voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van een zedenmisdrijf. Het is op dit moment onduidelijk waar ze voor deze hulp terecht moeten. “Hulp is niet altijd beschikbaar en de hulp is versnipperd.”

Plaats een reactie