Tieners beschuldigd van 67 steekpartijen in 2022, waarvan 10 met dodelijke afloop


Mesgeweld onder tieners neemt toe, blijkt uit een analyse van het ANP. De politie beschuldigde de groep jongeren van zo’n zeventig steekincidenten in 2022, het hoogste aantal van de afgelopen jaren. In 2022 stierven tien mensen aan die incidenten, meer dan in 2020 en 2021 samen. Jeugdzorgmedewerkers waarschuwden eerder dat jongeren vaker in het bezit van wapens worden aangetroffen.

De politie meldde vorig jaar 67 steekincidenten met tienerverdachten. Het laatst bekende geval in 2022 vond plaats in het Noord-Brabantse Bladel op oudejaarsavond waarbij een 18-jarige jongen werd doodgestoken. Een inwoner van de gemeente, eveneens 18, is aangehouden voor de misdaad, maar het motief is nog onbekend. Eind oktober werd op zijn school in Hoorn een 14-jarige jongen doodgestoken bij een incident dat de buurtbewoners schokte, wat leidde tot de aanhouding van een 16-jarige jongen. Andere dodelijke steekpartijen vonden in 2022 plaats in Middelburg, Amsterdam, Horst, Rosmalen, Breda, Vlaardingen, Vlissingen en Nijmegen.

Lees ook:  Nazi-schatkaart tussen 1.300 documenten die vandaag door het Nationaal Archief openbaar wordt gemaakt

Volgens politierapporten waren in heel 2021 tieners betrokken bij bijna 50 steekpartijen. Drie daarvan hadden fatale gevolgen. Bij een aanslag in Den Haag is een 17-jarige jongen om het leven gekomen. Vrienden van dat slachtoffer zouden kort daarvoor op een andere locatie in Den Haag een 14-jarige jongen hebben neergestoken, waarvoor zijn vrienden vervolgens wraak wilden nemen. In Rozenburg, een dorp in de gemeente Rotterdam, zou een 17-jarige een 21-jarige hebben doodgestoken, en in Rijswijk is een 26-jarige wandelende in het park doodgestoken door een 16-jarige – oud schijnbaar willekeurig.

In 2020 deed de politie aangifte van bijna zestig steekincidenten door tieners, waarbij in totaal vier doden vielen. Twee dodelijke steekpartijen vonden dat jaar plaats in Rotterdam, de andere twee in Alphen aan den Rijn en op de Scheveningse Pier. Van de bijna zestig gevallen van mesgeweld vielen er in 2019 zes doden. Drie doden vielen dat jaar in Den Haag, de overigen in Amsterdam, Breda en Hoofddorp.

Lees ook:  Grote brand in kantoorgebouw Capelle aan den IJssel

In totaal deed de politie de afgelopen vier jaar aangifte van 228 steekincidenten door tieners. De meeste hiervan vonden plaats in Rotterdam. De stad heeft de afgelopen vier jaar dertig gemelde gevallen gehad. Daarna volgt Den Haag met 26 incidenten. In Amsterdam waren de afgelopen vier jaar negen steekincidenten waarbij tienerverdachten betrokken waren. Er waren zes incidenten in Breda, Spijkenisse en Goes en vijf in Hoofddorp. Groningen, Zoetermeer, Purmerend en Middelburg hadden vier zaken en Beverwijk, Rijswijk, Roosendaal, Schiedam, Vlaardingen en Zaandam hadden er elk drie.

Zuid-Holland voert de lijst aan van de provincies. Er waren in totaal 94 steekincidenten door tieners in 2019, 2020, 2021 en 2022. Noord-Holland telde 47 gevallen, Noord-Brabant 22, Gelderland 18, Zeeland 17, terwijl Groningen, Limburg en Utrecht er elk zes hadden. Daarna volgde Flevoland met vijf, drie in Overijssel en twee in zowel Drenthe als Friesland.

De cijfers zijn gebaseerd op rapporten van de politie waarin de leeftijd van de verdachten wordt genoemd, of waarin de politie expliciet vermeldt dat de verdachten tieners, minderjarigen, jongens of meisjes zijn. Toen de politie dit onuitgesproken liet, stond het incident niet op de lijst. In het overzicht is ook niet opgenomen of het OM de verdachte heeft vervolgd, of een verdachte is veroordeeld of vrijgesproken. Hierdoor zijn er meer gegevens nodig voordat er een definitieve afrekening kan worden gemaakt.

Lees ook:  Meerdere gewonden bij ongeval met vier auto's nadat vrachtwagen over de kop ging op de A6

Plaats een reactie