Tienerjongen, 15, beschuldigd van verstikking van vier studenten tijdens knock-out challenge

Image source - Pexels.com


De autoriteiten arresteerden een 15-jarige jongen die ervan werd beschuldigd vier studenten bewusteloos te hebben gemaakt tijdens het spelen van het ‘verstikkingsspel’. Zijn aanhouding werd eerder deze maand bevolen door het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Het gevaarlijke spel wordt ook wel de ‘knock-out-uitdaging’ genoemd. Er wordt druk uitgeoefend op de halsslagader van een deelnemer, wat lucide dromen of hallucinaties kan veroorzaken. Het OM zei dat “jongeren in binnen- en buitenland” zijn overleden als gevolg van het spelen van het verstikkende spel.

De verdachte zette de vier in een wurggreep, aldus de kinderaanklager van het OM. Ze verloren toen ‘kort het bewustzijn’. Videobeelden van het incident werden vastgelegd door het gesloten televisiecircuit van een school.

Een rechtbank heeft woensdag de voorlopige hechtenis van de tiener geschorst. De beslissing werd niet aangevochten door de openbare aanklager, die gelooft dat de vrijlating van het kind en de gedragsontwikkeling in het belang zijn van zowel de jongen als de samenleving als geheel.

“Er zijn tieners overleden als gevolg van het verkeerde einde van het wurgspel. Daarnaast kan er ernstig lichamelijk letsel ontstaan ​​doordat er bijvoorbeeld een zuurstoftekort in de hersenen is, met alle gevolgen van dien. Bovendien kan het gebrek aan zuurstof spasmen veroorzaken of ervoor zorgen dat een persoon flauwvalt en vervolgens ongelukkig valt. De gevolgen van dit ‘steekspel’ kunnen je de rest van je leven achtervolgen”

De dood van Tim Reynders, een 16-jarige jongen uit Arkel, bracht de kwestie op de voorgrond in Nederland toen hij dood werd gevonden na de meivakantie in 2017. Zijn ouders keerden terug naar huis met zijn zus om het lichaam van de tiener te vinden . De riem die hij gebruikte om zichzelf te wurgen zat nog steeds om zijn nek. Reynders had zijn deelname aan de knock-out challenge gefilmd met zijn gsm. De beelden zijn ontdekt tijdens het onderzoek naar zijn dood.

Een jaar later stierf Clay Haime terwijl hij meedeed aan een verstikkingsspel, zeiden vrienden van de 15-jarige uit Den Haag destijds. Hij werd niet-reagerend gevonden op 18 mei 2018 en stierf de volgende dag.

Het verstikkingsspel kreeg onlangs meer aandacht na de dood van de 12-jarige Archie Battersbee in het Verenigd Koninkrijk. De jongen werd op 7 april bewusteloos gevonden en pogingen om hem te reanimeren mislukten. Hoewel zijn medisch team zei dat hij dood was aan de hersenstam zonder hoop op herstel, werd hij tegen hun wil in leven gehouden in een ziekenhuis na juridische uitdagingen van de familie. Hij stierf op 6 augustus nadat de rechtbanken voor de laatste keer tegen de familie van de jongen hadden beslist.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?