Tiener krijgt maximale jeugdstraf voor huurmoord Amstelveen


De rechtbank legde vrijdag straffen op tot 20 jaar voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri vorig jaar in Amstelveen. De jeugdverdachte FM (17) kreeg de maximumstraf van twee jaar jeugdgevangenis en psychiatrische jeugdzorg. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste acht jaar cel en behandeling tegen hem op basis van het volwassenstrafrecht, maar de rechtbank ging niet akkoord.

Medeverdachte Jesus TA (21) is veroordeeld tot 20 jaar cel, gelijk aan wat het OM eiste. Hij aanvaardde de opdracht voor de moord en trad op als chauffeur.

Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 doodgeschoten na een bezoek aan de tandarts aan de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden Meiri geruime tijd hebben gevolgd.

FM was 16 jaar oud op het moment van de moord. Volgens het OM loste hij zeven schoten op Meiri, waarbij hij hem drie keer raakte. De Almeerse man bezweek korte tijd na de schietpartij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Lees ook:  Gemeenten doen te weinig om discriminatie tegen te gaan, vinden Kamerleden

Vanwege de ernst van het misdrijf vond het OM het nodig om het volwassenstrafrecht toe te passen op de tienerverdachte. De rechtbank noemde de moord ook een “zeer ernstig vergrijp”, maar paste toch het jeugdrecht toe.

De rechtbank beschouwde FM als een jongen die functioneerde op een niveau dat past bij zijn leeftijd. Hij heeft een behandeling met een pedagogische component nodig, zoals die in de jeugdinrichtingspsychiatrie wordt geboden. De rechtbank concludeerde dat een instelling voor volwassenen op dit moment niet de juiste plek voor de jongen zou zijn en wees erop dat hij op latere leeftijd zou worden overgeplaatst naar een instelling voor volwassenen. Het jeugdstrafrecht volstaat in dit geval, oordeelde de rechtbank.

FM weigerde verklaringen af ​​te leggen en deed consequent een beroep op zijn zwijgrecht tijdens zijn proces. Medeverdachte TA bekende in juli bij de politie. Hij werd de dag na de moord op Meiri gearresteerd. De politie arresteerde FM in januari.

Lees ook:  Medewerkers van De Bijenkorf Utrecht in staking; Winkels mogen niet open zijn

Plaats een reactie